Wykonanie
Dawno nie
jadłam tak równie fantastycznego
tortu ! Do tej
pory moim ulubionym
tortem bezowym był ten z masą
kawową, ale został zdecydowanie zdetronizowany przez dacquoise. Jego przygotowanie nie sprawia wiele trudności, poza odrobiną cierpliwości, a efekt końcowy zdecydowanie ten czas oczekiwania rekompensuje.Inspiracja Margarytka .Do
bezy będą nam potrzebne tylko
białka jajka, więc jeśli na przykład robicie
lody i wykorzystujecie do nich
żółtka, odłóżcie
białka do plastikowej miseczki i je zamroźcie. Doskonale się przechowują w zamrażarce przez kilka miesięcy. Warto napisać na pudełku ile znajduje się w nim
żółtek.
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cmSkładniki:
Beza6
białek300 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
brązowego cukruszczypta
soli1 łyżeczka
octu8
suszonych daktyliKrem250 g
mascarpone300 ml
śmietany 30 %1 łyżka
cukru pudru150 g masy kajmakowej z puszki1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich10
suszonych daktyliDo dekoracji:gorzkie
kakaodaktyleWykonanie:Przed robieniem
bezy sprawdźmy czy miska i mieszadła miksera nie są tłuste. Minimalna ilość tłuszczu spowoduje, że
białka się dobrze nie ubiją.
Białka wkładamy do miski, dodajemy
sól i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
ocet. Następnie ubijamy dalej dodając po łyżce
cukru.
Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a masa błyszczeć, u mnie ubijanie trwało około 20 minut. Gdy
białka są już dobrze ubije dodajemy do nich
daktyle i delikatnie mieszamy.Na papierze do pieczenia odrysowujemy 2 koła o średnicy 24 cm. Układamy papier na blaszce, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Daktyle kroimy w kostkę.Masę dzielimy na 2 części i wykładamy na przygotowany papier, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni ( w oryginalnym przepisie podane było 140 stopni, ale ta temperatura była dla mnie za wysoka i
beza zaczęła się przypalać) i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu
bezę studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach przez kilka godzin, najlepiej jest zostawić ją na noc.Gdy
beza jest już całkowicie wystudzona możemy zacząć przygotowywać krem.
Daktyle kroimy w kostkę.
Mascarpone miksujemy z masą kajmakową. W osobnej misce ubijamy na sztywno kremówkę, dodając pod koniec
cukier puder. Następnie do masy kajmakowej dodajemy po łyżce kremówki, delikatnie mieszając, na koniec dodajemy
bakalie, mieszamy.Na jeden blat
bezowy wykładamy cały krem, równomiernie go rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem, lekko go przyciskając. Wierzch posypujmy
kakao i dekorujemy
daktylami.