Wykonanie
Przymierzałam się do tego
tortu od bardzo dawna. Już od pierwszego wejrzenia, gdy zobaczyłam go na blogu Kulinarne Szaleństwa
Margarytki wiedziałam, że na pewno mi posmakuje - uwielbiam bowiem
bezowe ciastka i
torty. Potrzebowałam tylko okazji by go zrobić. Idealny ku temu wydał mi się Dzień Mamy. I tak oto jest :) Zapraszam Was na Tort dacquoise ...Nazwa
tortu dacquoise (czyt. dakłas) wywodzi się od mieszkanek francuskiego miasta Dax czyli dacquoise. Jest to tort
bezowy z dodatkiem
orzechów i
daktyli, a przekładany jest
śmietanowym kremem. Szczególną formą dacquoise jest Marjolaine - długa i prostokątna
beza przekładana maślanym
kremem czekoladowym.Składniki:6
białek (ok. 200g)szczypta
soli300g
cukru1 łyżka
cukru Demerara1 łyżeczka
białego octu winnego8
suszonych daktyli1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dodać
ocet i nie przerywając miksowania wsypywać obydwa
cukry stopniowo po łyżce. Ubijać jeszcze chwilę do momentu aż powstanie nam błyszcząca masa. Dodać
mąkę, pokrojone
daktyle i wymieszać.Na dwóch blaszkach położyć maty lub papier do pieczenia. Narysować
okręgi o średnicy 24 cm. Masę
białkowa podzielić równo na dwie części i nałożyć na
okręgi. Wygładzić lub jeśli wolimy zrobić łyżką "podniesione rożki" dokładając wypukłą część łyżki i podnosząc ją.
Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec. Po 5 minutach zmniejszamy temp do 140-150 stopni i pieczemy 90 minut*.
Beza jest idealna wtedy jak jest zarumieniona i lekko popękana.Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a
bezy studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej jest
bezy upiec dzień wcześniej i studzić je przez noc.Składniki na krem:300 ml
śmietany 36%250g
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudru150g masy kajmakowej1/2 szkl. posiekanych
orzechów włoskich10 suszonych posiekanych
daktyliponadto:kilka
orzechów i
daktyli do dekoracji (w całości - nieposiekanych)
kakao wymieszane z odrobiną
cukru pudru do posypania
Serek mascarpone zmiksować lekko z masa kajmakową.
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Na koniec dodać
śmietanę do
serka (nie odwrotnie!) i wymieszać. Dodać posiekane
orzechy i
daktyleBezowy spód ułożyć na paterze tortowej. Wyłożyć na niego krem
śmietanowo-karmelowy i przykryć drugim
bezowym krążkiem. Środek udekorować
orzechami i
daktylami a całość posypać
kakao wymieszanym z
cukrem pudremSmacznego :)*Temp 140-150 stopni jeśli pieczemy na grzałce góra-dól. Wówczas pieczemy osobno każdy blat. Zdecydowanie lepiej (i taką metodę polecam ) jest piec na termoobiegu. Wówczas po 5 minutach w 180 stopniach zmieniamy temp na 120 stopni (termoobieg) i co 30-40 minut zwiększamy o kolejne 10 stopni. Ostatnie 10 minut suszymy w temp 150 stopni termoobieg. Wówczas
beza wychodzi idealna :)