Wykonanie
Pavlova a’la tory
bezowy Dacquoise (Dagłas) od „SOWY” … czyli dostojna, chrupiąca z zewnątrz, mięciutka w środku
beza z delikatnym kremem na bazie
mascarpone, kajmaku i
śmietany z dodatkiem prażonych
orzechów wołoskich i
suszonych daktyli. Przeeee-pyyyy-szneeee połączenie! Bardzo polecam!
Składniki na
bezę:6
jajek klasy L, potrzebne będą tylko
białka300 g
cukru1 łyżka
octu1 łyżka
mąki ziemniaczanejszczypta
soliSkładniki na krem:250 g
serka mascarpone250 ml
śmietany kremówki 30 – 36%300 g masy kajmakowej z puszki100 g
orzechów włoskich100 g
suszonych daktyli2 łyżki
cukru pudruDodatkowo:kilka
orzechów włoskichkilka
dalktyliKakao od posypaniaWykonanie
beza pavlova:Na dużej blasze układamy papier do pieczenia, na jego środku rysujemy okrąg ok. 24 cm. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.Do wysokiego naczynia wlewamy
białka, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodajemy
cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany. Do piany z
białek oddajemy
ocet i
mąkę ziemniaczaną, ponownie miksujemy. Otrzymaną masę
białkową wykładamy na papier, formując okrąg, sprawnymi ruchami szpatułki podciągamy masę do góry tworząc mały „torcik”. Uformowana masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na ok.5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczmy prze ok 1,5 godziny.
Bezę studzimy w uchylonym piekarniku.Wykonanie masa kajmakowo – śmietanowa:
Orzechy prażymy na suchej patelni, gdy ostygną siekamy na małe kawałki.
Daktyle również kroimy na mniejsze części. Odstawiamy.W naczyniu miksujemy
mascarpone z
kajmakiem do czasu połączenia składników. Osobno ubijamy dobrze schłodzona
śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder i krótko miksujemy. Do masy z
mascarpone i kajmaku dodajemy porcjami
śmietanę (nie odwrotnie) i miksujemy. Następnie dodajemy
orzechy i
daktyle. Mieszamy. Przed podaniem gotową masę przekładamy na wierzch
bezy posypujemy
kakao i ozdabiamy
daktylami i
orzechami.Smacznego!