ßßß
Mój dacquoise nie jest typowy, gdyż beza jest z dodatkiem kakao i czekolady, a daktyle użyłam tylko do masy. Jest to połączenie dwóch przepisów znalezionych na stronach Kwestii Smaku i Moich wypieków.Tort należy do mocno kalorycznych i bardzo słodkich wypieków ale jest pyszny i znika w zadziwiająco szybkim tempie.Składniki na bezę:8 białek ze średniej wielkości jajek400 g cukru3 łyżeczki kakao1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu jabłkowego, lub białego winnego, lub soku z cytryny50 g posiekanej ciemnej czekoladySkładniki na krem:250 g serka mascarpone300 ml śmietany kremówki 30%1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)150 g masy kajamkowej z puszkipół szklanki orzechów włoskich, posiekanych15 daktyli, posiekanychkakao do oprószeniaBeza:Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm.Piekarnik nagrzać do 120 °C (bez termoobiegu).Do miski wlać białka dokładnie oddzielone od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.Dodać 1 łyżeczkę kakao i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i ubijać przez minutę.Nie ma możliwości przebicia piany z białek z dodatkiem cukru, więc możemy to robić długo.Do ubitej piany dodać posiekaną czekoladę i kakao, delikatnie wymieszać szpatułką.Pianę podzielić na 2 części i wyłożyć na narysowane okręgi na papierze. Delikatnie rozsmarować. * Wstawić do piekarnika i piec przez 30 min. w 120 ° C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 ° C i piec (suszyć) bezę przez 2 godz. i 45 min. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie wilgotna.Bezy można upiec 1-2 dni wcześniej.Masa:Schłodzony serek mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę.Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder (opcjonalnie - masa kajmakowa jest wystarczająco słodka). Połączyć obie masy: dodając ubita śmietanę do masy serowo-kajmakowej. Dodać bakalie i wymieszać.WykończenieNa paterze lub dużym płaskim talerzu położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć odrobiną naturalnego kakao, udekorować daktylami i orzechami.*Drugi sposób pieczenia bezy, który znalazłam w innych przepisach (jeszcze go nie wypróbowałam):Bezę piec w 180ºC (160ºC - termoobieg) przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC (120ºC - termoobieg) i piec przez 90 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego :)Źródła przepisu: Moje wypieki i Kwestia Smaku