ßßß Cookit - przepis na Tort stracciatella z kajmakiem

Tort stracciatella z kajmakiem

nazwa

Wykonanie

Kolejny mój eksperyment z kajmakiem, tym razem klasycznym :D Rewelacyjne połączenie masy śmietankowej z kajmakiem, gorzką czekoladą i dżemem z czarnej porzeczki. Warstwa kremu jest spora, ale nie przestraszcie się tego bo tort nie jest mdły, zamulający i ciężki. Jest taki w sam raz. Lekko kwaskowaty, lekko słodki, lekko gorzki całość współgra ze sobą i zapewniam goście będą prosić o bis ;} Moi goście proszą o powtórkę na święta :D
Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie w zakładce święta "Wielkanoc"
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
50 g rozpuszczonego masła
100 g cukru
75 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Krem:
400 ml śmietany kremówki (schłodzona)
400 g jogurtu greckiego (u mnie bakoma)
150 g serka homogenizowanego
ok. 400 g kajmaku klasycznego (u mnie firmy Polder Ten)
100 g gorzkiej czekolady
9 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
290 g dżemu z czarnej porzeczki
150 ml wody
sok z połowy cytryny
jeśli masz to obręcz do tortów
Tortownica 24 cm, pergaminem wykładamy tylko dno.
Biszkopt: W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Odstaw na bok. Ubij na sztywno białka następnie partiami i pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku, następnie zboku miski wlewaj lekko ciepłe masło. Gdy masa będzie gotowa delikatnie mieszając dodawaj mąki. Ciasto przełóż do foremki i piecz do suchego patyczka około 20 minut w 175*C (wierzch powinien mieć jasny złoty kolor). Przestudź. Ciasto wyjmij z foremki, odklej pergamin i zetnij wierzch ciasta (do wyrównania). Odkrojonego ciasta nie wyrzucaj ani nie zjadaj, przyda się do posypanie wierzchu ciasta.
Krem: Śmietanę ubij na sztywno, dodaj serek, jogurt i wymieszaj. Następnie dodaj kajmak i porządnie zmiksuj. Do kremu dodaj rozpuszczoną żelatynę (jak rozpuścić żelatynę szukaj TU), wymieszaj a na koniec dodaj drobno pokrojona czekoladę.
Wykończenie: Do wody wyciśnij sok z cytryny i nasącz nią biszkopt. Na wierzch biszkoptu wyłóż dżem. Jeśli masz obręcz do tortów to użyj jej i zaciśnij wokół ciasta a jeśli nie wykorzystaj obręcz z tortownicy. Wyłóż krem. Wierzch posyp drobno pokruszonym biszkoptem. Włóż do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Przechowuj w lodowce do czterech dni.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2016/03/tort-stracciatella-z-kajmakiem.html