Wykonanie

Kolejny mój eksperyment z
kajmakiem, tym razem klasycznym :D Rewelacyjne połączenie masy śmietankowej z
kajmakiem,
gorzką czekoladą i
dżemem z czarnej porzeczki. Warstwa kremu jest spora, ale nie przestraszcie się tego bo tort nie jest mdły, zamulający i ciężki. Jest taki w sam raz. Lekko kwaskowaty, lekko słodki, lekko gorzki całość współgra ze sobą i zapewniam goście będą prosić o bis ;} Moi goście proszą o powtórkę na święta :DWięcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie w zakładce święta "Wielkanoc"Składniki:
Biszkopt:3
jajka50 g rozpuszczonego
masła100 g
cukru75 g
mąki pszennej75 g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
sodyszczypta
soliKrem:400 ml
śmietany kremówki (schłodzona)400 g
jogurtu greckiego (u mnie bakoma)150 g
serka homogenizowanegook. 400 g kajmaku klasycznego (u mnie firmy Polder Ten)100 g
gorzkiej czekolady9 łyżeczek
żelatynyDodatkowo:290 g
dżemu z czarnej porzeczki150 ml
wodysok z połowy
cytrynyjeśli masz to obręcz do
tortówTortownica 24 cm, pergaminem wykładamy tylko dno.
Biszkopt: W misce wymieszaj
mąki,
sodę i
sól. Odstaw na bok. Ubij na sztywno
białka następnie partiami i pomalutku wsypuj
cukier i ubijaj do chwili aż
cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Cały czas ubijając dodawaj po jednym
żółtku, następnie zboku miski wlewaj lekko ciepłe
masło. Gdy masa będzie gotowa delikatnie mieszając dodawaj
mąki. Ciasto przełóż do foremki i piecz do suchego patyczka około 20 minut w 175*C (wierzch powinien
mieć jasny złoty kolor). Przestudź. Ciasto wyjmij z foremki, odklej pergamin i zetnij wierzch ciasta (do wyrównania). Odkrojonego ciasta nie wyrzucaj ani nie zjadaj, przyda się do posypanie wierzchu ciasta.Krem:
Śmietanę ubij na sztywno, dodaj
serek,
jogurt i wymieszaj. Następnie dodaj kajmak i porządnie zmiksuj. Do kremu dodaj rozpuszczoną
żelatynę (jak rozpuścić
żelatynę szukaj TU), wymieszaj a na koniec dodaj drobno pokrojona
czekoladę.Wykończenie: Do
wody wyciśnij
sok z cytryny i nasącz nią
biszkopt. Na wierzch
biszkoptu wyłóż
dżem. Jeśli masz obręcz do
tortów to użyj jej i zaciśnij wokół ciasta a jeśli nie wykorzystaj obręcz z tortownicy. Wyłóż krem. Wierzch posyp drobno pokruszonym
biszkoptem. Włóż do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Przechowuj w lodowce do czterech dni.