Wykonanie

Wiecie co? Sezon na
rabarbar jeszcze trwa, spotkałam go w co najmniej dwóch sklepach w mojej okolicy. Marzy mi się
dżem truskawkowo-
rabarbarowy i jeśli tylko uda mi się jeszcze zdobyć te dwa składniki, zrobię chociaż kilka słoiczków. Tymczasem zapraszam na te rozpływające się w ustach kruche tartaletki z kwaskowym kremem rabarbarbarowym i słodką opiekaną
bezą. Według mnie to kolejny deser idealny. Jego się nie je, nim się trzeba delektować.Inspiracja pochodzi od Marthy Stewart . Wprowadziłam kilka własnych zmian.Składniki na 6 tartaletek o średnicy 8 cm (mierzonych u podstawy):Ciasto (z tej ilości ciasta trochę zostanie):250 g
mąki pszennej65 g drobnego
cukruszczypta
soli150 g zimnego
masła (pokrojonego na kawałki)duże
jajko2 łyżki
śmietany kremówkiMąkę,
sól i
cukier umieścić w misie malaksera. Dodać
masło i obrócić pulsacyjnie 12-15
razy. Całość powinna przypominać drobno pokruszony
chleb. Dodać
masło oraz
śmietanę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Uformować kulę, rozgnieść na placek, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C.Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość 3 mm, podsypując stolnicę
mąką. Wyłożyć formki, docisnąć do dna i brzegów, usuwając nadmiar ciasta. Z reszty ciasta ponownie zagnieść kulę, podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć pozostałe foremki. Schować do lodówki na 30 minut.Nakłuć ciasto widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć
fasolą (można także położyć na cieście identyczną foremkę, żeby dociążyć ciasto) i wstawić do piekarnika na 10 minut. Usunąć
fasolę i papier (albo dodatkowe foremki), wstawić ciasto z powrotem do piekarnika na 5 minut. Odstawić w foremkach na kolejne 5 minut, po czym wyjąć tartaletki na talerz i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Krem
rabarbarowy:500 g
rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki1 szklanka
cukru1 szklanka
wodyszczypta
soli3
żółtka1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
masłaRabarbar zasypać
cukrem i zalać
wodą. Gotować ok. 3 minuty na średnim ogniu, aż
rabarbar zmięknie. Całość przetrzeć przez sito. Powinniśmy uzyskać 2 i 1/4 szklanki przecieru
rabarbarowego. Dwie szklanki musu przelać do rondla, posolić i ustawić na wolnym ogniu. Pozostały przecier dokładnie wymieszać z
mąką ziemniaczaną oraz
żółtkami. Miksturę wlać do już gotującego się przecieru
rabarbarowego, stale mieszając rózgą, by nie powstały grudki. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać
masło, mieszając do połączenia się wszystkich składników. Przykryć krem kawałkiem folii spożywczej, by nie powstał kożuch i odstawić do wystygnięcia.Gotowym kremem wypełnić kruche
spody i schować do lodówki na minimum 30 minut.
Beza:4
białka, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki
cukruPrzygotować kąpiel
wodną. Ustawić miskę z
białkami nad garnkiem z gotującą się
wodą (dno miski nie powinno dotykać
wody w garnku). Wsypać
cukier i miksować na szybkich obrotach, aż
cukier się rozpuści, ok. 2 minuty. Zdjąć miskę z kąpieli
wodnej i dalej ubijać przez kolejne 2 minuty, najpierw na szybkich,
potem na średnich obrotach miksera, aż
beza stanie się sztywna i lśniąca.
Bezę trzeba użyć natychmiast. Rozdzielić pomiędzy 6 tartaletek, uformować dowolne kształty, a przed podaniem opalić specjalnym kuchennym palnikiem.Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych: