Wykonanie
Delikatna jogurtowa babka przygotowana na zimno bez pieczenia. Z dużą ilością kwaskowatych
owoców. W smaku przypomina sernik na zimno. Lekka, pyszna i przyjemna idealna po świątecznym obiedzie :DSpokojnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych miłości i rodzinnego ciepła życzy OlaSkładniki:
Galaretka:2
galaretki truskawkowe700 ml wrzątku500 g mix
owoców jagody,
truskawki,
maliny,
borówkiMasa jogurtowa:200 ml
śmietany kremówki800 g
jogurtu greckiego (u mnie bakoma)1/2
laski wanilii8 łyżek
cukru pudru9 łyżeczek
żelatynyForemka do babki z odpinaną obręczą 26 cm. Można też kupić tortownicę z dnem do babki.
Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia. Dodaj
owoce (jeśli używasz
owoców mrożonych należy je rozmrozić i odsączyć z soku). Gdy
galaretka zacznie dobrze tężeć ale jest jeszcze lekko płynna wylej ją do foremki i włóż do lodówki.Masa jogurtowa:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj
jogurty, ziarenka z
laski wanilii i
cukier. Wymieszaj jeszcze raz.
Żelatynę rozpuść w 100 ml
wody, sposób rozpuszczania
żelatyny czytaj Tu . Miksując masę
jogurtową wlewaj cienkim strumykiem
żelatynę. Gdy masa będzie gotowa wyłóż ją na
galaretkę, wyrównaj i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Najlepiej przy pomocy noża delikatnie odseparuj ciasto od obręczy i odczep ją. Przyłóż talerz i przekręć ciasto na drugą stronę, jeśli będzie trzeba delikatnie odsuń
galaretkę od dna. Przechowuj w lodówce do 4 dni. Możesz podawać ze świeżymi
owocami i gałką
loda.