Wykonanie
To jeden z tych deserów które sprawiają, że dzień od razu staje się piękny. Panna cotta w odsłonie kokosowej. Niezwykle delikatna, mało słodka - takie lubię. Jeżeli lubicie słodsze desery, wystarczy
mleko i
śmietankę dosłodzić zgodnie z waszymi upodobaniami.
składniki250 ml
mleczka kokosowego250 ml
śmietanki 30%4 listki
żelatyny (lub ilość przewidziana na 500 ml płynu)
laska waniliido podaniaMus z dowolnych
owoców -
jagód,
truskawek,
malinprzygotowanieListki
żelatyny zalać zimną
wodą w misce odpowiedniej wielkości i pozostawić do namoczenia na ok 10 minut.
Laskę wanilii rozciąć, łyżeczka lub nożem wyskrobać ziarenka. Wymieszać w garnuszku
mleko kokosowe i
śmietankę. Dodać ziarenka
waniliowe. Podgrzać ale nie gotować. Namoczoną
żelatynę odcisnąć i dodać do ciepłego płynu. Wymieszać aby
żelatyna się rozpuściła. Rozlać do 3 lub 4 pojemników, przykryć wierzch folią i po przestudzeniu wstawić do lodówki aby deser stężał. Smacznego!Uwagi : Można dodać nieco
cukru - tyle ile lubimy. Zamiast
żelatyny w listkach możemy oczywiście użyć
żelatyny w proszku i zastosować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu.