Wykonanie
Pin It
W trakcie
trwania lata bardzo często na moim
stole pojawiają się serniki na zimno. Lubię je przygotowywać, bo nie trzeba uruchamiać piekarnika, robi się je bardzo prosto i są idealnym letnim zimnym deserem do którego można wykorzystać w
sumie wszystkie sezonowe
owoce.Dziś do kolekcji dołącza
jogurtowy sernik na zimno z
borówką amerykańską.Na blogu znajdziecie również inne przepisy na serniki:
Truskawkowe serniczki na zimno
Czas przygotowania: 6 godzinProporcje na tortownicę o średnicy 19 cmSkładnikiMasa owocowa:345 g
jogurtu greckiego345 g
borówek200 g
kremówki 30%7 łyżek
cukru pudru6 łyżeczek
żelatynyMasa biała:125 g
jogurtu greckiego125 g
serka homogenizowanego3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynySpód:okrągłe
biszkoptyWykonanie:Sześć łyżeczek
żelatyny wsypujemy do 1/2 szklanki zimnej
wody i zostawiamy na 15 minut do namoczenia. Następnie podgrzewamy ją bardzo delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała, bo wtedy
żelatyna się nie zetnie. Odstawiamy do przestygnięcia.W jednej misce blendujemy
borówki. W drugiej misce miksujemy
jogurt z
cukrem pudrem. Do przestudzonej
żelatyny dodajemy 2 łyżki
jogurtu, żeby ją zahartować. Zblendowane
borówki miksujemy z
jogurtem i dodajemy
żelatynę, cały czas miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do sernika, delikatnie mieszając łyżką.Tortownicę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej
biszkopty i wylewamy masę
serową. Wkładamy do lodówki, aż zastygnie.
Jogurt grecki i
serek homogenizowany miksujemy z
cukrem pudrem. Dwie łyżeczki
żelatyny wsypujemy do 1/3 szklanki zimnej
wody i zostawiamy na 15 minut do namoczenia. Następnie podgrzewamy ją bardzo delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała, bo wtedy
żelatyna się nie zetnie. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie do przestudzonej
żelatyny dodajemy łyżkę zmiksowanej masy jogurtowej, żeby ją zahartować. Gdy ją wymieszamy dodajemy ją do pozostałego masy, miksujemy i wykładamy na zastygniętą masę
owocową. Sernik wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, ale najlepiej na całą noc.