ßßß
W trakcie trwania lata bardzo często na moim stole pojawiają się serniki na zimno. Lubię je przygotowywać, bo nie trzeba uruchamiać piekarnika, robi się je bardzo prosto i są idealnym letnim zimnym deserem do którego można wykorzystać w sumie wszystkie sezonowe owoce.Dziś do kolekcji dołącza jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską.Na blogu znajdziecie również inne przepisy na serniki:Truskawkowe serniczki na zimno
Czas przygotowania: 6 godzinProporcje na tortownicę o średnicy 19 cmSkładnikiMasa owocowa:345 g jogurtu greckiego345 g borówek200 g kremówki 30%7 łyżek cukru pudru6 łyżeczek żelatynyMasa biała:125 g jogurtu greckiego125 g serka homogenizowanego3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynySpód:okrągłe biszkopty
Wykonanie:Sześć łyżeczek żelatyny wsypujemy do 1/2 szklanki zimnej wody i zostawiamy na 15 minut do namoczenia. Następnie podgrzewamy ją bardzo delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała, bo wtedy żelatyna się nie zetnie. Odstawiamy do przestygnięcia.W jednej misce blendujemy borówki. W drugiej misce miksujemy jogurt z cukrem pudrem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, żeby ją zahartować. Zblendowane borówki miksujemy z jogurtem i dodajemy żelatynę, cały czas miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do sernika, delikatnie mieszając łyżką.Tortownicę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej biszkopty i wylewamy masę serową. Wkładamy do lodówki, aż zastygnie.
Jogurt grecki i serek homogenizowany miksujemy z cukrem pudrem. Dwie łyżeczki żelatyny wsypujemy do 1/3 szklanki zimnej wody i zostawiamy na 15 minut do namoczenia. Następnie podgrzewamy ją bardzo delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała, bo wtedy żelatyna się nie zetnie. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie do przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę zmiksowanej masy jogurtowej, żeby ją zahartować. Gdy ją wymieszamy dodajemy ją do pozostałego masy, miksujemy i wykładamy na zastygniętą masę owocową. Sernik wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, ale najlepiej na całą noc.