Wykonanie

Któż z nas nie lubi serników na zimno?..... A na dodatek z sezonowymi
owocami.......Oczywiście wszyscy je uwielbiamy.

U mnie również nie może go zabraknąć. Ale jest małe ale....Dla jednej osoby tradycyjnej wielkości sernik to ciut......ciut za dużo. A więc zrobiłam sobie dwa małe serniczki w wersji mini.

Składniki:150 g
serka kremowego "Philadelphia"/może być innynp. homogenizowany/150 ml
śmietany 30%50- 80 g
cukru pudru250 g
truskawek5- 8 g
żelatynykilka podłużnych
biszkoptów do dekoracjioraz listki
miętyWykonanie:Do przygotowania mini serniczków potrzebujemy dwie niewielkie miseczki. Kilka
truskawek należy pokroić w cienkie plastry i wyłożyć nimi miseczki. Pozostałe
truskawki zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości/2-3 łyżki/ gorącej
wody. Ubić na sztywno
śmietanę ,a
serek rozetrzeć z
cukrem na gładką masę. Połączyć
ser z
truskawkami, dodać przestudzoną
żelatynę, śmietanę/pozostawić trochę do dekoracji/ i delikatnie wymieszać. Masę
serowo-
śmietankową przelać do miseczek . Gotowe serniczki przykryć folią i wstawić do lodówki na 2-3 godz. Kiedy masa stężeje przełożyć deser na talerzyki/powinien łatwo ”wyskoczyć” z miseczki/ozdobić
bitą śmietaną i podawać z dodatkiem
biszkoptów.