Wykonanie
Sezon
truskawkowy niestety powoli zbliża się ku końcowi...
Pora więc wykorzystać jeszcze ostatnie świeże
truskawki, oczywiście na słodko. Dziś będzie to
truskawkowy sernik na zimno. Prosty i łatwy, nie za słodki, przygotowany na spodzie z
biszkoptów.
Składniki na tortownicę 26 cmCzas przygotowania: 4 godzinyMasa serowa:500 g
sera twarogowego zmielonego200 g
jogurtu greckiego200 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%1,5 łyżki
żelatyny4 kopiaste łyżki
cukru pudruMasa truskawkowa:3 łyżki
cukru pudru2 kopiaste łyżki
żelatyny600 g
truskawki kaszubskiejDodatkowo:1 opakowanie
truskawkowej galaretki na 0,5 litra
wody120 g
biszkoptów, u mnie zwykle i
czekoladowepokrojone
truskawki kaszubskie na wierzch sernika
Wykonanie:Sernik,
jogurt i
śmietanka powinny być zimne, wtedy sernik szybciej się zetnie.Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder. Następnie delikatnie mieszamy ją
serem i
jogurtem.
Truskawki miksujemy razem z
cukrem.
Żelatynę przeznaczoną do masy owocowej zalewamy 1/4 szklanki gorącej
wody. Gdy
żelatynę się rozpuści, a następnie lekko przestygnie wlewamy ją do masy truskawkowej, cały czas miksując. Masę odstawiamy do lekkiego stężenia.
Żelatynę przeznaczoną do masy serowej zalewamy 1/4 szklanki gorącej
wody, studzimy i gdy
żelatyna jest jeszcze lekko ciepła wlewamy do masy serowej miksując przez chwilę, aby nam się dobrze rozprowadziła.Tortownicę wykładamy folią spożywcza, na dno układamy
biszkopty. Na środek tortownicy wlewamy 3 łyżki masy serowej, następnie 3 łyżki masy truskawkowej i znowu masę
serową, etc. Na koniec wykałaczką mieszamy lekko obie masy. Tortownicę wkładamy do lodówki do stężenia.Gdy sernik będzie już sztywny przygotowujemy
galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Na serniku układamy pokrojone
truskawki i zalewamy je tężejąca
galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.