Wykonanie
Kolejna propozycja dla tych, którzy nie posiadają piekarnika lub po prostu nie chcą go włączać w ramach oszczędności. Przygotowanie ciasta zajęło mi dosłownie 30 min ze stoperem w ręku. Po zrobieniu powędrowało do lodówki i po 20 min można było już się nim delektować.Składniki:- 1 opakowanie
biszkoptów- 300 g
serka naturalnego- 1 łyżka
żelatyny- 300 g
truskawek- 1 opakowanie
galaretki truskawkowej- 1 tabliczka
czekolady mlecznej- 1/2 opakowania
śmietany kremówki 30%- 4 łyżki
cukru pudruWykonanie:Zaczynamy od umycia
truskawek, osuszamy i kroimy w kostkę (ostawiamy kilka sztuk do dekoracji).
Serek naturalny przekładamy do miski, dodajemy do niego 2 i 1/2 łyżki
cukru pudru oraz rozpuszczoną we wrzątku
żelatynę, dokładnie mieszamy, możemy użyć do tego miksera. Po połączeniu składników dodajemy do
serka 3/4 pokrojonych
truskawek. Dno pojemnika, w którym przygotujemy ciasto wykładamy
biszkoptami nakładamy na nie
serek z
truskawkami, na
serek układamy znowu
biszkopty, które uprzednio zanurzyliśmy w rozpuszczonej w kąpieli
wodnej czekoladzie. Wierzch ciasta oblewamy stężałą
truskawkowa galaretką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 20 min, podajemy z
truskawkami i kleksem
bitej śmietany.
PS. Już jutro zaczyna się V półfinał BlogerChefa, w którym
będę miała okazję uczestniczyć! Szykuje się świetna kulinarna przygoda wśród ciekawych ludzi:) Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej o konkursie zajrzyjecie na: https://www.facebook.com/blogerchefpl