ßßß
Będąc u Mamy zrobiłyśmy ciasto, na które przepis dostała od sąsiadki. Wyszło pyszne :-) wymaga jedynie troszkę cierpliwości przy zastyganiu kolejnych warstw. Smakowite warstwy, jedna lepsza od drugiej. Ciasto super nadaje się na imprezy, wizytę gości ale zapowiedzianą, do kawki na popołudnie.Zachęcam do wypróbowania :-)Składniki:Warstwa I- 3/4 opakowania sucharów- 400 g nutelliWarstwa II- 400 g śmietany kremówki 36%- 500 g sera białego - dałyśmy vitaello z biedronki- 2 łyżki cukru pudru- 2 czubate łyżki żelatynyWarstwa III- 300 g truskawek- 2 galaretki truskawkoweWykonanie:Potrzebujemy tortownicę - średnica 26 lub 28, musimy ją wysmarować delikatnie masłem.Sucharki łamiemy i rozdrabniamy w blenderze, powinny być dobrze zmiksowane, dodajemy nutellę o temperaturze pokojowej i mieszamy. Rozprowadzamy na dnie tortownicy i wstawiamy do lodówki.W tym czasie śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy ser i żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody (żelatyna powinna przestygnąć). Musimy odczekać chwilkę aby masa zaczęła tężeć i wylewamy ją na masę z sucharków i ponownie schładzamy w lodówce.Galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu, studzimy. Truskawki miksujemy i mieszamy z zimną galaretką, wylewamy na masę z sera i schładzamy w lodówce.Przed spożyciem należy wyciągnąć na chwilę z lodówki, aby się ładnie kroiło - masa z sucharków i nutelli będzie bardziej podatna na krojenie.Zamiast truskawek możemy dać maliny lub inne owoce :-)Smacznego :-)


