ßßß Cookit - przepis na Ciasto na zimno - warstwowe :-)

Ciasto na zimno - warstwowe :-)

nazwa

Wykonanie

Będąc u Mamy zrobiłyśmy ciasto, na które przepis dostała od sąsiadki. Wyszło pyszne :-) wymaga jedynie troszkę cierpliwości przy zastyganiu kolejnych warstw. Smakowite warstwy, jedna lepsza od drugiej. Ciasto super nadaje się na imprezy, wizytę gości ale zapowiedzianą, do kawki na popołudnie.
Zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
Warstwa I
- 3/4 opakowania sucharów
- 400 g nutelli
Warstwa II
- 400 g śmietany kremówki 36%
- 500 g sera białego - dałyśmy vitaello z biedronki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
Warstwa III
- 300 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Potrzebujemy tortownicę - średnica 26 lub 28, musimy ją wysmarować delikatnie masłem.
Sucharki łamiemy i rozdrabniamy w blenderze, powinny być dobrze zmiksowane, dodajemy nutellę o temperaturze pokojowej i mieszamy. Rozprowadzamy na dnie tortownicy i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy ser i żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody (żelatyna powinna przestygnąć). Musimy odczekać chwilkę aby masa zaczęła tężeć i wylewamy ją na masę z sucharków i ponownie schładzamy w lodówce.
Galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu, studzimy. Truskawki miksujemy i mieszamy z zimną galaretką, wylewamy na masę z sera i schładzamy w lodówce.
Przed spożyciem należy wyciągnąć na chwilę z lodówki, aby się ładnie kroiło - masa z sucharków i nutelli będzie bardziej podatna na krojenie.
Zamiast truskawek możemy dać maliny lub inne owoce :-)
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/06/ciasto-na-zimno-warstwowe.html