Wykonanie
Na wielkanocnym
stole królowa jest jedna, babka drożdżowa.

Przepis na pyszną babkę
drożdżową.zdradził mistrz cukiernictwaPawła Małeckiego na warsztatach wielkanocnych organizowanych przez kuchnię Lidla.

Jedząc na warsztatach wiedziałam, ze będzie to jeden z ulubionych przepisów. Babka jest wyśmienita, bardzo delikatna, puszysta o cudownym aromacie
cytrusów i
wanilii.

Robiłam z różnych przepisów babki
drożdżowe, ten jest numer jeden na pewno
będę z niego często korzystać. Dlatego zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu.

Składniki na 2 babki.100 g
drożdży180 ml
mlekaokoło 750 g
mąki pszennej typu 405120 g
cukru7
żółtek jaj3
jajka2 opakowania
cukru wanilinowego250 g
masłaotarta skórka z 1 sparzonej
cytrynyotarta skórka z 1/2 sparzonej
pomarańczy50g
rodzynek królowej Helio klik namoczonych w letniej wodzie50 g
żurawiny Helio klik namoczonych w letniej wodzie50 g
moreli Helio klik suszonych posiekanych w kostkęszczypta
solicukier puder do posypania

Wykonanie
Mąkę przesiewamy do miski.
Mleko w rondelku podgrzewamy do uzyskania letniej temperatury.
Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami
cukru. Następnie do rozpuszczonych
drożdży dodajemy letnie
mleko. W
mące robimy dołek i
drożdże wraz z
mlekiem wlewamy do środka. Tak przygotowany rozczyn delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z
masłem odstawiamy na bok.
Żółtka i
jaja ubijamy z resztą
cukru i
cukrem wanilinowym. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi
żółtkami i
jajami oraz szczyptą
soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione
masło i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej
rodzynki, pokrojone w kostkę
suszone morele,
rodzynki oraz otarte skórki z
pomarańczy i
cytryny.

Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy
mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do dużej formy do baby wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 55-60 minut. Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Babkę posypujemy
cukrem pudrem