ßßß
Przepis na pyszną babkę drożdżową.zdradził mistrz cukiernictwaPawła Małeckiego na warsztatach wielkanocnych organizowanych przez kuchnię Lidla.
Jedząc na warsztatach wiedziałam, ze będzie to jeden z ulubionych przepisów. Babka jest wyśmienita, bardzo delikatna, puszysta o cudownym aromacie cytrusów i wanilii.
Robiłam z różnych przepisów babki drożdżowe, ten jest numer jeden na pewno będę z niego często korzystać. Dlatego zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu.
Składniki na 2 babki.100 g drożdży180 ml mlekaokoło 750 g mąki pszennej typu 405120 g cukru7 żółtek jaj3 jajka2 opakowania cukru wanilinowego250 g masłaotarta skórka z 1 sparzonej cytrynyotarta skórka z 1/2 sparzonej pomarańczy50g rodzynek królowej Helio klik namoczonych w letniej wodzie50 g żurawiny Helio klik namoczonych w letniej wodzie50 g moreli Helio klik suszonych posiekanych w kostkęszczypta solicukier puder do posypania
WykonanieMąkę przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy dołek i drożdże wraz z mlekiem wlewamy do środka. Tak przygotowany rozczyn delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele, rodzynki oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny.
Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do dużej formy do baby wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 55-60 minut. Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Babkę posypujemy cukrem pudrem