Wykonanie
Bomboloni to włoskie pączki z kremem patissiere, z bardzo charakterystycznym budyniowym wierzchem.Odrobinę różnią się od naszych pączków.Są bardzo delikatne i nieco mniejsze.Tak jak wszystkie pączki wymagają dokładnego wyrobienia ciasta, i poświęcenia mu należytej uwagi, bo od tego głównie zależy efekt końcowy,ale uwierzcie mi - warto :)ps. Włosi to potrafią wszystko pięknie nazwać... tak apetycznie.

Składniki: (ok.25-28 szt.)250 g
mąki tortowej250 g
mąki typ 65050 g
cukru pudru25 g świeżych
drożdżynasiona z 1
waniliiotarta skórka z 1
cytryny lub
pomarańczyszczypta
soli3
jajka250 ml ciepłego
mleka50 g miękkiego
masła (pokroić na małe 4 kawałki)
olej roślinny do smażeniakrem:120 g
cukru75 g
mąki (pół na pół ziemniaczanej i pszennej)3/4 l
mleka5
żółtek1/2
laski wanilii lub
cukier wanilinowy

Sposób wykonania:
Drożdże z odrobiną
cukru rozpuścić w dwóch łyżkach
mleka.
Mąki przesiać do miski. Dodać wszystkie składniki, oprócz
masła i zagniatać ciasto. Pod koniec dodawać kawałki miękkiego
masła. Teraz usiąść wygodnie, włączyć dobrą muzykę i wyrabiać ciasto. Aż będzie gładkie i przestanie się kleić. Może to potrwać ok 10- 15 minut.Ciasto uformować w kulę i przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 , 5 godziny.Stolnicę oprószyć
mąką i wyłożyć na nią ciasto. Delikatnie je rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wycinać kółka o średnicy 7 cm.Wycięte układać na oprószonej
mąką deseczce, bądź na papierze do pieczenia patrz zdj.( papier należy pociąć na kawałki nieco większe od pączków, a
potem przenieść na nich wyrośnięte do usmażenia. Papier po włożeniu do gorącego tłuszczu po kilku sekundach się odklei.)Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.Tłuszcz nagrzać. Smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Układać na ręczniku papierowym i odsączyć z tłuszczu.Po lekkim przestudzeniu nadziewać kremem.Krem najlepiej przygotować, gdy ciasto na pączki odstawimy do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z
cukrem do białości. Dodać
wanilię,
mąki i szklankę
mleka. Zmiksować. Pozostałe
mleko zagotować. Na gotujące wlać masę jajeczną. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym gazie ok 2 minut. Przykryć folią, aby nie powstał kożuch. Odstawić do przestygnięcia.Wierzch pączków dodatkowo ozdobić
budyniem i posypać
cukrem pudrem. Natychmiast podawać :)Smacznego :)