ßßß
Składniki: (ok.25-28 szt.)250 g mąki tortowej250 g mąki typ 65050 g cukru pudru25 g świeżych drożdżynasiona z 1 waniliiotarta skórka z 1 cytryny lub pomarańczyszczypta soli3 jajka250 ml ciepłego mleka50 g miękkiego masła (pokroić na małe 4 kawałki)olej roślinny do smażeniakrem:120 g cukru75 g mąki (pół na pół ziemniaczanej i pszennej)3/4 l mleka5 żółtek1/2 laski wanilii lub cukier wanilinowy
Sposób wykonania:Drożdże z odrobiną cukru rozpuścić w dwóch łyżkach mleka.Mąki przesiać do miski. Dodać wszystkie składniki, oprócz masła i zagniatać ciasto. Pod koniec dodawać kawałki miękkiego masła. Teraz usiąść wygodnie, włączyć dobrą muzykę i wyrabiać ciasto. Aż będzie gładkie i przestanie się kleić. Może to potrwać ok 10- 15 minut.Ciasto uformować w kulę i przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 , 5 godziny.Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto. Delikatnie je rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wycinać kółka o średnicy 7 cm.Wycięte układać na oprószonej mąką deseczce, bądź na papierze do pieczenia patrz zdj.( papier należy pociąć na kawałki nieco większe od pączków, a potem przenieść na nich wyrośnięte do usmażenia. Papier po włożeniu do gorącego tłuszczu po kilku sekundach się odklei.)Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.Tłuszcz nagrzać. Smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Układać na ręczniku papierowym i odsączyć z tłuszczu.Po lekkim przestudzeniu nadziewać kremem.Krem najlepiej przygotować, gdy ciasto na pączki odstawimy do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać wanilię, mąki i szklankę mleka. Zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać masę jajeczną. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym gazie ok 2 minut. Przykryć folią, aby nie powstał kożuch. Odstawić do przestygnięcia.Wierzch pączków dodatkowo ozdobić budyniem i posypać cukrem pudrem. Natychmiast podawać :)Smacznego :)