ßßß
Składniki:3,5 szklanki cukru5 dag świeżych drożdży1/2 szklanki cukru6 żółtek1 jajko1 szklanka mlekaskórka otarta z dwóch cytryn1/2 kostki masła- rozpuszczone1/2 szklanki rodzynek1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowejLukier:40 dag cukru pudru1/4 szklanki soku z pomarańczyOpis wykonania:1. Drożdże mieszamy z połową podgrzanego mleka i odstawiamy na 15 minut. Żółtka wraz z jajkiem i cukrem ucieramy na gładki krem .2.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masę jajeczną i drożdże, pozostałe mleko i skórkę z cytryny.Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie wlewamy masło i ponownie dokładnie wyrabiamy, dopóki masło nie połączy się z ciastem.Wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową, wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut.3. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto, przykrywamy i ponownie odstawiamy na 30 minut. Pieczemy 40 minut w 170 C po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut po czym wyciągamy i studzimy na kratce.4. Cukier ucieramy z sokiem polewamy wystudzoną babkę.



źródło Pani domu poleca Wielkanoc przy rodzinnym stole 2014Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy