ßßß
W zeszłym roku rozpoczęłam serię mazurków pisanek (ajerkoniakowy z czarną porzeczką, czekoladowy "dzień i noc" i kokosowo - malinowy). W tym roku chciałabym kontynuować w tej formie serię nowoczesnych mazurków :-). Zacznę od klasyki, mazurka kajmakowego, ale tym razem z domowej masy kajmakowej, gotowanej ze śmietanki i cukru. Używamy jasnego brązowego cukru, który jednocześnie dodaje kajmakowi smaku toffi. Do ozdoby można użyć ulubionych bakalii, u mnie miejsce znalazły ciasteczka amaretti, słupki migdałów i orzechy laskowe w czekoladzie :-).Składniki na ciasto kruche:175 g mąki pszennej25 g cukru pudru100 g masła, schłodzonegopół łyżki kwaśnej śmietany 18%1 żółtkoszczypta soliPrzygotować formę owalną o wymiarach 27 x 19 , 3 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. Jeśli nie posiadacie takiej formy - na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyłożyć nim owalną foremkę lub tortownicę wraz z 1 cm rantem. Jeśli przygotowaliście wzorzec - należy wyciąć z ciasta kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić (na białko - pędzelek maczamy w białku i przyklejamy wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Przed samym pieczeniem ciasto w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec około 15 - 18 minut w temperaturze 200ºC, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Domowy kajmak:160 ml śmietany kremówki 30% lub 36%140 g jasnego brązowego cukruziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z waniliiWszystkie składniki umieścić w niedużym garnuszku. Wymieszać i gotować na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut, co pewien czas mieszając. Odczekać 3 minuty, gorący kajmak wylać na kruchą upieczoną pisankę, rozprowadzić. Kajmak najszybciej tężeje w lodówce.Dodatkowo:ciasteczka amarettimigdały w słupkachorzechy w czekoladzie i złotej posypceOzdobić mazurek, póki kajmak całkowicie nie stężeje (można oczywiście wykorzystać inne bakalie do ozdoby).Smacznego :-).