ßßß Cookit - przepis na Kolorowa sałatka z kaszą gryczaną, dresingiem sezamowym i prażonymi piniolami

Kolorowa sałatka z kaszą gryczaną, dresingiem sezamowym i prażonymi piniolami

nazwa

Wykonanie

Sałatkowo ostatnio u nas, może nie zawsze dietetycznie ale na pewno smacznie. Dzisiaj sałatka z gryczaną niepaloną kaszą, której nie jadamy na co dzień...krótko napiszę, że zdarza się to od wielkiego dzwonu. Postanowiłam użyć chociaż części składników jakie znajdowały się w mojej szafce stąd wybór kaszy gryczanej :-) Dla miłośników kasz, ta sałatka jest idealna...:-)
przepis własny
Składniki: na 4 porcje
200g kaszy gryczanej niepalonej
200g drobnych liści jarmużu
150g pomidorków koktajlowych
1/2 pęczka rzodkiewek
1 zielony ogórek
1 marchew
nać dymki
garść orzeszków piniowych
2 łyżki białego sezamu
Składniki: dresingu
2 łyżki tahini
łyżka pasty tamaryndowej
2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
mała papryczka chili
3 łyżki wody
Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy do powstania gładkiej masy.
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (2:1) najlepiej na sypko, następnie płuczemy pod zimną wodą i przecedzamy na durszlaku.
Sezam i orzechy piniowe prażymy na suchej patelni aż uzyskają złoty kolor.
Jarmuż oczyszczamy i zalewamy wrzątkiem, następnie przekładamy do wody z lodem i przecedzamy na sicie.
Pomidorki kroimy na połówki, rzodkiewkę na plastry, ogórka oraz marchew ścieramy na spiralnej maszynce.
Ugotowaną kaszę doprawiamy dresingiem i rozkładamy na talerzach, następnie mieszamy z dresingiem jarmuż i dodajemy na każdy talerz, dokładamy resztę składników, posypujemy pociętą dymką oraz uprażonym sezamem i orzechami. Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2016/03/kolorowa-saatka-z-kasza-gryczana.html