Wykonanie
Zupa z dyni zawitała i do nas. Chodziła za mną już od dłuższego czasu, zwłaszcza, że w drodze na uczelnię codziennie widywałam
dynię na osiedlowych bazarkach. W końcu udało mi się kupić sporą
dynię hokkaido, którą uraczyliśmy się w niedzielę.Do naszej zupy wykorzystaliśmy:- pół dyni hokkaido- 1 litr
wody-
marchewkę- 2 łyżki
miodu- szczyptę
gałki muszkatołowej- szczyptę
chilliPokrojoną w kostkę
dynię oraz
marchewkę gotujemy w osolonej wodzie (można również dodać
kostkę rosołową) do miękkości (20-30 minut). Dodajemy
miód i blendujemy wszystkie składniki na gładką masę. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.My zupę z dyni podaliśmy z grzankami z
pełnoziarnistego pieczywa. Wyszła wspaniała!Druga część dyni czeka w lodówce na swoją kolej!