Wykonanie
Sezamki kojarzą mi się z dzieciństwem, ale UWAGA! nie kojarzą mi się pozytywnie… nigdy za nimi nie przepadałam. Ale dziś, przy okazji robienia owych
ciasteczek, po raz kolejny przekonałam się, że jak własnoręcznie się coś
zrobi, wtedy bardziej smakuje.
SezamkiSkładniki200 g ziaren
sezamu200 g
cukru2 łyżki
miodu2 łyżki
wodySposób przygotowaniaKrok 1
Sezam podprażyć na patelni w celu osiągnięcia jasnobrązowego koloru. Prażyć na suchej patelni, często mieszając.Krok 2
Cukier z
wodą skarmelizować - w rondelku, na małym ogniu podgrzewać oba składniki, nie mieszając. Gdy
zrobi się płyn o brązowym przejrzystym kolorze, dodać
miód i wymieszać.Krok 3Wymieszać skarmelizowany
cukier z podprażonym
sezamem.Krok 4Szybko wylać masę na rozłożony wcześniej na blacie papier do pieczenia (ok 30x30 cm - jedna część) i przykryć drugą jego częścią. Rozwałkować na placek grubości ok 0 , 5 cm.Krok 5Gdy masa odrobinę ostygnie, oderwać papier i pokroić nożem na prostokąty.Krok 6W obawie, że za bardzo mi ostygną pokroiłam je dosłownie po kilku minutach i ułożyłam na talerzu, przez co na zdjęciu niektóre są trochę odkształcone, zamiast być idealnie płaskie.:(Myślę, że można spokojnie poczekać te pół godziny zanim się je pokroi. :)VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)
Sezamki, 10.0 out of 10 based on 4 ratingsPodobne wpisySnickers
Marchewka glazurowana
Ciasteczka miodowe z orzeszkami p. Joanna Łyga – danie konkursowePlacuszki z
serkiem wiejskim i
jogurtemOgórki w
chili