ßßß
Rozkwitły mlecze, nadszedł więc czas, aby wykorzystać ich dobroczynne właściwości i zaopatrzyć spiżarnię na zimę. Dziś proponuję syrop z mniszka lekarskiego. Nie jest to typowy miód, ale smakuje niemal identycznie. Warto spróbować.Składniki1000 główek kwiatów mniszka lekarskiego (same główki z szypułkami, bez łodyżek)sok z 1 cytryny1,5kg cukru2l wodySposób przygotowaniaKrok 1Zerwane kwiaty odstawić na godzinę, aby ich mieszkańcy zdążyli opuścić lokal ;) Zalać je wodą i gotować ok 20 minut od wrzenia. Odcedzić napar i zostawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na noc.Krok 2Następnego dnia zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i gotować 2 godz na wolnym ogniu.Krok 3Kiedy syrop zgęstnieje, przelać do słoiczków, zakręcić, uważając, aby słoiki i zakrętki były czyste i suche. Odwrócić zakręcone słoiczki do góry nogami i odstawić do ostygnięcia.Krok 4Z tej porcji wyszło mi 7 małych słoiczków ok 200g.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (6 votes cast)"Miód" z mniszka lekarskiego, 10.0 out of 10 based on 6 ratingsPodobne wpisyOgórki w miodzie i musztardzie francuskiejSnikers p. Joanna Łyga – danie konkursoweSezamkiŻeberka w sosie miodowo-pomidorowymŻeberka w sosie sojowym z miodem i czosnkiem