Wykonanie
CZOSNEK niezastąpione warzywo w kuchni … znane również dobrze ze swych zdrowotnych właściwości … nazywany naturalnym antybiotykiem. Działa silnie bakteriobójczo, przeciwgrzybicznie, doskonale radzi sobie z wirusami, działa przeciwzakrzepowo i w dodatku jest świetnym przeciwutleniaczem.Pamiętajmy, zosnku nie powinniśmy kroić, tylko zgniatać. Krojenie
czosnku metalowym nożem powoduje uwalnianie się z niego drażniących związków chemicznych, które nadają mu
ostrego smaku i zapach. Natomiast zgnieciony wydziela alicin. To właśnie ta substancja jest najbardziej wartościowa w tym warzywie. Przeprowadzone badania wykazały, że ma ona silniejsze działanie niż tetracyklina czy penicylina.” (źródło: poradynazdrowie.pl).
CZOSNEK u mnie dziś w postaci
nalewki na odporność (bezalkoholowej), zwanej potocznie „winkiem z czosnku”, o której to przypomniała mi Znajoma. Po rozmowie z nią zaraz przyrządziłam
nalewkę dla moich domowników, … bo przecież taką, przygotowywaną przez moją Mamę piłam jak byłam mała! Polecam wszystkim na okres jesienno –zimowy.
Nalewka w smaku nie jest najgorsza, lekko cytrynowa, posłodzoną
miodem da się wypić.
Składniki:6-7 ząbków
czosnku (polskiego, lekko fioletowego)1
cytryna1 szklanka przegotowanej letniej
wody2-3 łyżeczki
mioduWykonanie:Ząbki
czosnku obieramy i zgniatamy za pomocą drewnianej łyżki. Przekładamy do słoika i zalewamy letnią
wodą. Do słoika wciskamy
sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na całą noc w cieple miejsce. Po ok. 12 godzinach
nalewkę przecedzamy przez sito i słodzimy
miodem. Przechowujemy w zamkniętym słoiczku lub buteleczce w lodówce.Pijemy po jednej łyżeczce rano i wieczorem.Na zdrowie!