ßßß Cookit - przepis na Lemoniada ogórkowa na dwa sposoby

Lemoniada ogórkowa na dwa sposoby

nazwa

Wykonanie

Lemoniada ogórkowa jest nie tylko smaczna, niezwykła w smaku, ale też świetnie gasi pragnienie i schładza w upalne dni. Dzisiaj pokazuję dwa sposoby wykonania lemoniady ogórkowej - z użyciem blendera i bez. Wśród pijących jako lepsza została określona ta bez użycia blendera. Przy robieniu lemoniady należy pamiętać, że przepis mniej więcej określa proporcje, które należy dostosować do własnych upodobań.
/ inspiracja - przepis Agnieszki /
0,5 dużego ogórka
sok wyciśnięty z 2 cytryn
cukier lub miód do smaku, ok. 3-4 łyżki
1 litr schłodzonej wody
Ogórka kroimy na cienkie plasterki, dodajemy sok z cytryn, miód/cukier i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki lodu.
1 duży ogórek
cukier lub miód do smaku - ok. 3 łyżki
sok z 0,5 dużej cytryny lub 1 mniejszej cytryny
0,5 litra wody
Ogórek blendujemy z cukrem/miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy wodę, mieszamy. Dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki lodu.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/08/Lemoniada-ogorkowa-na-dwa-sposoby.html