Wykonanie
Lemoniada ogórkowa jest nie tylko smaczna, niezwykła w smaku, ale też świetnie gasi pragnienie i schładza w upalne dni. Dzisiaj pokazuję dwa sposoby wykonania lemoniady ogórkowej - z użyciem blendera i bez. Wśród pijących jako lepsza została określona ta bez użycia blendera. Przy robieniu lemoniady należy pamiętać, że przepis mniej więcej określa proporcje, które należy dostosować do własnych upodobań./ inspiracja - przepis Agnieszki /0,5 dużego
ogórkasok wyciśnięty z 2
cytryncukier lub
miód do smaku, ok. 3-4 łyżki1 litr schłodzonej
wodyOgórka kroimy na cienkie plasterki, dodajemy
sok z cytryn, miód/cukier i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy
wodą, mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki
lodu.

1 duży
ogórekcukier lub
miód do smaku - ok. 3 łyżkisok z 0,5 dużej
cytryny lub 1 mniejszej
cytryny0,5 litra
wodyOgórek blendujemy z cukrem/miodem i
sokiem z cytryny. Dodajemy
wodę, mieszamy. Dosładzamy lub dodajemy
soku z cytryny do smaku. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki
lodu.