Wykonanie
To ciasto powstało z
trzech powodów...pierwszym z nich jest Monika, która jak się okazuje nie toleruje glutenu i chciałam ją pocieszyć...podobno zjadła połowę blaszki za jednym zamachem :-), drugim powodem jest fakt, że moje bezglutenowe
mąki nadal
stoją w szafie a ja nie mam kiedy ich użyć a trzecim powodem jest to, że przecież miałam uczyć się przygotowywać posiłki bezglutenowe, może bardziej wypieki bo posiłki chyba nie są aż tak skomplikowane i wcale nie potrzeba w większości stosowania do nich
mąki. Muszę przyznać, że obawiałam się gdy wsunęłam już blaszkę do pieca ale po spróbowaniu okazało się, że ciasto jest bardzo dobre, smakuje jak babka piaskowa i tak samo się kruszy. Pewnie można zastąpić trochę
mąki kokosowej jakimś "zlepiaczem" ale ja jeszcze do tego etapu nie
doszłam :-)

przepis własnySkładniki:130g
mąki bezglutenowej ( takiej )50g
mąki migdałowej50g
mąki kokosowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia150g miękkiego
masła150g
cukru3
jajka80g słodkiej
śmietanki60g
likieru pomarańczowego Cointreal
rabarbarplastry świeżego
kokosamaliny i
mięta do dekoracjiPrzygotowanie:Włącz piekarnik na 170'
Masło utrzyj z
cukrem na bardzo białą, gładką, puszystą masę. Najlepiej gdy składniki są w temperaturze pokojowej. Do ubitego
masła dodaj po jednym
jajku cały czas ubijając na wysokich obrotach by masa się nie zważyła, gdy
jajko połączy się z masą, dodaj kolejne
jajko i kolejne. Następnie dolej
likier oraz
śmietanę.
Mąki i proszek połącz w oddzielnej miseczce i dodawaj bardzo powoli do masy ubijając na najniższym stopniu miksera. Gdy tylko masa będzie jednolita, zakończ miksowanie. Wyłóż blaszkę papierem, przełóż masę, obłóż wierzch
rabarbarem i
malinami i wstaw do piekarnika na 50 minut. Po tym czasie ostudź ciasto, obsyp
cukrem pudrem, udekoruj według własnego uznania i możesz jeść :-) Smacznego!
