Wykonanie

Pomysł na lekki keks
drożdżowy przyszedł mi nie tylko z wiosną, przez jakiś czas ze względów zdrowotnych muszę jeść lekkostrawne potrawy i wymyślam je sobie, by posiłki nie były nudne.
Ciasto drożdżowe zrobiłam więc na
oleju, dodając tylko nieco
masła dla smaku.
Bakalii w nim też nie tyle, co zwykle w keksie – głównie
rodzynki i
żurawina. Mimo tych ograniczeń keks wyszedł pyszny i puszysty.2 szklanki
mąki pszennejłyżeczka stopionego
masła i 2 łyżki
oleju20 g
drożdży2/3 szklanki
mlekasok z połówki
pomarańczyjajko i
białko2 łyżki
cukru i jedna z
waniliąszczypta
solipo 2 łyżki
suszonej żurawiny i
rodzynek, kilka pokrojonych
suszonych morelipo łyżce posiekanych
orzechów włoskich i
nerkowcówNajpierw roztarłam
drożdże z łyżeczką
cukru, dodałam letnie
mleko ( 1/3 szklanki ), posypałam łyżką
mąki i odstawiłam do wyrośnięcia. W międzyczasie stopiłam i przestudziłam
masło , wymieszałam
cukry z
jajkami.
Rodzynki i
żurawinę sparzyłam i odcedziłam.Do miski wsypałam
mąkę, posoliłam troszkę, dodawałam stopniowo mieszając : wyrośnięty rozczyn,
jajka z
cukrem, resztę
mleka, sok z
pomarańczy,
olej i stopione
masło w temperaturze pokojowej. Wyrabiałam drewnianą łyżką aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Wtedy dorzuciłam
bakalie i wymieszałam raz jeszcze. Postawiłam przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na około pół godziny.Włożyłam ciasto do wysmarowanej
olejem keksówki ( 12 na 24 cm) i postawiłam w ciepłym miejscu, by lekko podrosło.Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 40 minut.Wyszedł pyszny, rumiany, pachnący, smakował doskonale , zwłaszcza do
kawy.Smacznego !