Wykonanie
15 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylemPrzepis na puszyste i lekkie bułeczki
drożdżowe z
rodzynkami i
żurawiną. Idealne na 2 śniadanie bądź na podwieczorek.Jak w przypadku każdego
ciasta drożdżowego z rozczynem wszystkie składniki powinny być ciepłe i przyrządzane w ciepłym pomieszczeniu, aby ciasto lepiej i szybciej rosło. Ciasto obciążone zbyt dużą ilością dodatków (
owoców,
bakalii) wolniej wyrasta, stąd jest konieczne w tym przypadku zwiększenie ilości
drożdży.

Składniki na 7 bułeczek:2 ½ szklanki
mąki pszennej30 dag świeżych
drożdży1½ szklanki
mleka5 łyżek
cukru + 1 łyżeczka do rozczynu1 całe
jajko oraz 1
białko1 pełna łyżka
masła50 g
rodzynek suszonych50 g
żurawiny suszonejSposób przygotowania:Rozczyn: do miseczki wlać ciepłe
mleko, pokruszyć
drożdże, dodać łyżeczkę
cukru oraz 3 pełne łyżki
mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Masło rozpuścić w garnku i odstawić do przestygnięcia.Do miski przesiać
mąkę, wlać rozczyn, dodać
rodzynki,
żurawinę,
cukier oraz
jajko. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą łyżki. Pod koniec dodać rozpuszczone i przestudzone
masło.Ciasto przełożyć na oprószoną
mąką stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Poprószyć lekko
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, by wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę i wyrabiać przez 2 minuty podsypując
mąką. Następnie formować z ciasta owalne kuleczki wielkości
mandarynki.Piekarnik nagrzać do 150°C. Bułeczki ułożyć na wysmarowanej
masłem blaszce, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmarować bułeczki
białkiem jaja, najlepiej za pomocą pędzelka. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.Bułeczki są gotowe, gdy się zarumienią i są wyrośnięte a drewniany patyczek włożony na 2 sekundy do ciasta jest po wyjęciu czysty i suchy, bez przylepionych grudek.
