ßßß
Składniki na 7 bułeczek:2 ½ szklanki mąki pszennej30 dag świeżych drożdży1½ szklanki mleka5 łyżek cukru + 1 łyżeczka do rozczynu1 całe jajko oraz 1 białko1 pełna łyżka masła50 g rodzynek suszonych50 g żurawiny suszonejSposób przygotowania:Rozczyn: do miseczki wlać ciepłe mleko, pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz 3 pełne łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15-20 minut.Masło rozpuścić w garnku i odstawić do przestygnięcia.Do miski przesiać mąkę, wlać rozczyn, dodać rodzynki, żurawinę, cukier oraz jajko. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą łyżki. Pod koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło.Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Poprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, by wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę i wyrabiać przez 2 minuty podsypując mąką. Następnie formować z ciasta owalne kuleczki wielkości mandarynki.Piekarnik nagrzać do 150°C. Bułeczki ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmarować bułeczki białkiem jaja, najlepiej za pomocą pędzelka. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.Bułeczki są gotowe, gdy się zarumienią i są wyrośnięte a drewniany patyczek włożony na 2 sekundy do ciasta jest po wyjęciu czysty i suchy, bez przylepionych grudek.