Wykonanie

Panettone jest rodzajem drożdżowej babki pochodzącej z Mediolanu i przygotowywanej tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku (ale nie tylko). Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i krojona na długie, pionowe kawałki. Często podawana z kremem z
serka mascarpone,
słodkimi winami lub ciepłymi
napojami.**Cały proces jej produkcji jest długi i skomplikowany, ciasto do najprostszych nie należy, dlatego nie można zrażać się pierwszymi niepowodzeniami. Przepis pochodzi z 'Muffins, scones and breads' The Australian Women's Weekly. I wcale nie było tak strasznie ;). Tylko - czy smakuje jak ta oryginalna ...? :)Składniki na 2 babki:1/2 szklanki (85 g)
rodzynek1/4 szklanki (40 g) skórki kandyzowanej pomarańczowej1/2 szklanki (80 g) sułtanek1/3 szklanki (80 ml)
słodkiego wina28 g
drożdży suchych lub 56 g
drożdży świeżych1 łyżeczka drobnego
cukru1/4 szklanki (60 ml) ciepłego
mleka5 szklanek (750 g)
mąki pszennej1 łyżeczka
soli1/4 szklanki (55 g) drobnego
cukru, dodatkowo3 lekko roztrzepane
jajka3
żółtka2 łyżeczki skórki startej z
pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100 g miękkiego
masła1 szklanka (250 ml) ciepłego
mleka, dodatkowo1 delikatnie roztrzepane
jajko - do posmarowaniaPrzygotować 2 głębokie okrągłe formy o średnicy 20 cm. Z papieru do pieczenia zrobić 'kołnierz'; babka będzie wysoka i z pewnoscią urośnie ponad tortownicę. Ma to wyglądać mniej więcej tak:
Owoce namoczyć w
winie, odstawić na 30 minut.
Drożdże,
cukier,
mleko wymieszać w małej misce, mieszać - aż do rozpuszczenia
drożdży. Miseczkę przykryć i odstawić na 10 minut, aż mieszanka się zacznie pienić, czyli
drożdże 'ruszą'.Do drugiej miski przesiać
mąkę,
sól, dodatkowy
cukier, wymieszać, dodać
jajka,
żółtka, skórkę, ekstrakt,
masło, dodatkowe
mleko, miksturę
drożdżową i
owoce, które moczyły się w
winie (ewentualny płyn odlać).Ciasto zagniatać przez 5 minut, uderzając z wigorem drewnianą łyżką. Ciasto stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek naczynia (dosypałam odrobinę
mąki więcej). Miskę przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną
mąką. Zagniatać przez 5 minut. Podzielić na 2 części, włożyć do przygotowanych foremek. Pozostawić kolejny raz, pod przykryciem, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec przez 15 minut w temperaturze 200ºC, następnie temperaturę zredukować do 180ºC i piec kolejne 30 minut. Uwaga: szybko się zarumienia, można przykryć od góry folią aluminiową.Smacznego :)* ciasto ma jedną wadę: jak większość
drożdżowych jest najlepsze w dniu pieczenia, później szybko
traci świeżość (zdjęcia są robione na drugi dzień po upieczeniu)** źródło: Wikipedia