ßßß
Panettone jest rodzajem drożdżowej babki pochodzącej z Mediolanu i przygotowywanej tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku (ale nie tylko). Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i krojona na długie, pionowe kawałki. Często podawana z kremem z serka mascarpone, słodkimi winami lub ciepłymi napojami.**Cały proces jej produkcji jest długi i skomplikowany, ciasto do najprostszych nie należy, dlatego nie można zrażać się pierwszymi niepowodzeniami. Przepis pochodzi z 'Muffins, scones and breads' The Australian Women's Weekly. I wcale nie było tak strasznie ;). Tylko - czy smakuje jak ta oryginalna ...? :)Składniki na 2 babki:1/2 szklanki (85 g) rodzynek1/4 szklanki (40 g) skórki kandyzowanej pomarańczowej1/2 szklanki (80 g) sułtanek1/3 szklanki (80 ml) słodkiego wina28 g drożdży suchych lub 56 g drożdży świeżych1 łyżeczka drobnego cukru1/4 szklanki (60 ml) ciepłego mleka5 szklanek (750 g) mąki pszennej1 łyżeczka soli1/4 szklanki (55 g) drobnego cukru, dodatkowo3 lekko roztrzepane jajka3 żółtka2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu z wanilii100 g miękkiego masła1 szklanka (250 ml) ciepłego mleka, dodatkowo1 delikatnie roztrzepane jajko - do posmarowaniaPrzygotować 2 głębokie okrągłe formy o średnicy 20 cm. Z papieru do pieczenia zrobić 'kołnierz'; babka będzie wysoka i z pewnoscią urośnie ponad tortownicę. Ma to wyglądać mniej więcej tak:
Owoce namoczyć w winie, odstawić na 30 minut.Drożdże, cukier, mleko wymieszać w małej misce, mieszać - aż do rozpuszczenia drożdży. Miseczkę przykryć i odstawić na 10 minut, aż mieszanka się zacznie pienić, czyli drożdże 'ruszą'.Do drugiej miski przesiać mąkę, sól, dodatkowy cukier, wymieszać, dodać jajka, żółtka, skórkę, ekstrakt, masło, dodatkowe mleko, miksturę drożdżową i owoce, które moczyły się w winie (ewentualny płyn odlać).Ciasto zagniatać przez 5 minut, uderzając z wigorem drewnianą łyżką. Ciasto stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek naczynia (dosypałam odrobinę mąki więcej). Miskę przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką. Zagniatać przez 5 minut. Podzielić na 2 części, włożyć do przygotowanych foremek. Pozostawić kolejny raz, pod przykryciem, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec przez 15 minut w temperaturze 200ºC, następnie temperaturę zredukować do 180ºC i piec kolejne 30 minut. Uwaga: szybko się zarumienia, można przykryć od góry folią aluminiową.Smacznego :)* ciasto ma jedną wadę: jak większość drożdżowych jest najlepsze w dniu pieczenia, później szybko traci świeżość (zdjęcia są robione na drugi dzień po upieczeniu)** źródło: Wikipedia