ßßß Cookit - przepis na Panettone

Panettone

nazwa

Wykonanie

Panettone jest rodzajem drożdżowej babki pochodzącej z Mediolanu i przygotowywanej tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku (ale nie tylko). Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i krojona na długie, pionowe kawałki. Często podawana z kremem z serka mascarpone, słodkimi winami lub ciepłymi napojami.**
Cały proces jej produkcji jest długi i skomplikowany, ciasto do najprostszych nie należy, dlatego nie można zrażać się pierwszymi niepowodzeniami. Przepis pochodzi z 'Muffins, scones and breads' The Australian Women's Weekly. I wcale nie było tak strasznie ;). Tylko - czy smakuje jak ta oryginalna ...? :)
Składniki na 2 babki:
1/2 szklanki (85 g) rodzynek
1/4 szklanki (40 g) skórki kandyzowanej pomarańczowej
1/2 szklanki (80 g) sułtanek
1/3 szklanki (80 ml) słodkiego wina
28 g drożdży suchych lub 56 g drożdży świeżych
1 łyżeczka drobnego cukru
1/4 szklanki (60 ml) ciepłego mleka
5 szklanek (750 g) mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki (55 g) drobnego cukru, dodatkowo
3 lekko roztrzepane jajka
3 żółtka
2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g miękkiego masła
1 szklanka (250 ml) ciepłego mleka, dodatkowo
1 delikatnie roztrzepane jajko - do posmarowania
Przygotować 2 głębokie okrągłe formy o średnicy 20 cm. Z papieru do pieczenia zrobić 'kołnierz'; babka będzie wysoka i z pewnoscią urośnie ponad tortownicę. Ma to wyglądać mniej więcej tak:
Owoce namoczyć w winie, odstawić na 30 minut.
Drożdże, cukier, mleko wymieszać w małej misce, mieszać - aż do rozpuszczenia drożdży. Miseczkę przykryć i odstawić na 10 minut, aż mieszanka się zacznie pienić, czyli drożdże 'ruszą'.
Do drugiej miski przesiać mąkę, sól, dodatkowy cukier, wymieszać, dodać jajka, żółtka, skórkę, ekstrakt, masło, dodatkowe mleko, miksturę drożdżową i owoce, które moczyły się w winie (ewentualny płyn odlać).
Ciasto zagniatać przez 5 minut, uderzając z wigorem drewnianą łyżką. Ciasto stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek naczynia (dosypałam odrobinę mąki więcej). Miskę przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką. Zagniatać przez 5 minut. Podzielić na 2 części, włożyć do przygotowanych foremek. Pozostawić kolejny raz, pod przykryciem, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec przez 15 minut w temperaturze 200ºC, następnie temperaturę zredukować do 180ºC i piec kolejne 30 minut. Uwaga: szybko się zarumienia, można przykryć od góry folią aluminiową.
Smacznego :)
* ciasto ma jedną wadę: jak większość drożdżowych jest najlepsze w dniu pieczenia, później szybko traci świeżość (zdjęcia są robione na drugi dzień po upieczeniu)
** źródło: Wikipedia
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/panettone