ßßß Cookit - przepis na Kotleciki z batatów w panierce z kaszy kuskus

Kotleciki z batatów w panierce z kaszy kuskus

nazwa

Wykonanie

Panierka z kuskusa jest lekko twardawa, ale chrupiąca. Lepiej uważać i nie podawać kotlecików małym dzieciom.
Z podanych składników wyszło mi 25 sztuk. Kotleciki świetnie się sprawdzą na obiad (z dodatkiem ryżu i jakiś surówek) oraz na spotkaniu towarzyskim, serwowane jako przekąska. Koniecznie z dipem!
Lista zakupów:
2 bataty (po obraniu łączna waga 450 g)
1 jajko
sól, pieprz
8 łyżek mąki
12-15 łyżek kuskusu surowego
1 mała gałązka świeżego rozmarynu (lub łyżka suszonego)
ok. 100 ml oleju rzepakowego
dip:
1 gęsty duży jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotować dip: jogurt doprawić solą i pieprzem i dodać wyciśnięty czosnek. Wymieszać.
Igiełki rozmarynu drobno posiekać.
Obrane bataty pokroić w półcentymetrowe plastry. Posolić i popieprzyć. Przygotować 3 małe talerze. Na jeden wbić jajko, roztrzepać. Dodać posiekany rozmaryn (lub suszony i dobrze wymieszać). Na drugi talerz wsypać mąkę, na trzeci kuskus.
Radziłabym nie wsypywać całej kaszy od razu, tylko partiami, ponieważ ma tendencję do sklejania się.
Każdy plaster obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku z rozmarynem, a na końcu w kuskusie.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Obsmażyć bataty na rumiano z obu stron.
Smacznego !
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2016/03/Kotleciki-z-batatow-w-panierce-z-kaszy-kuskus.html