Wykonanie
Panierka z
kuskusa jest lekko twardawa, ale chrupiąca. Lepiej uważać i nie podawać kotlecików małym dzieciom.Z podanych składników wyszło mi 25 sztuk. Kotleciki świetnie się sprawdzą na obiad (z dodatkiem
ryżu i jakiś surówek) oraz na spotkaniu towarzyskim, serwowane jako przekąska. Koniecznie z dipem!Lista zakupów:2
bataty (po obraniu łączna waga 450 g)1
jajkosól,
pieprz8 łyżek
mąki12-15 łyżek
kuskusu surowego1 mała gałązka świeżego
rozmarynu (lub łyżka suszonego)ok. 100 ml
oleju rzepakowegodip:1 gęsty duży
jogurt naturalny1 ząbek
czosnkusól,
pieprzPrzygotować dip:
jogurt doprawić
solą i
pieprzem i dodać wyciśnięty
czosnek. Wymieszać.Igiełki
rozmarynu drobno posiekać.Obrane
bataty pokroić w półcentymetrowe plastry. Posolić i popieprzyć. Przygotować 3 małe talerze. Na jeden wbić
jajko, roztrzepać. Dodać posiekany
rozmaryn (lub suszony i dobrze wymieszać). Na drugi talerz wsypać
mąkę, na trzeci
kuskus.Radziłabym nie wsypywać całej
kaszy od razu, tylko partiami, ponieważ ma tendencję do sklejania się.Każdy plaster obtoczyć najpierw w
mące,
potem w
jajku z
rozmarynem, a na końcu w
kuskusie.Na dużej patelni rozgrzać
olej. Obsmażyć
bataty na rumiano z obu stron.

Smacznego !