Wykonanie
Placuszki z
batatów i
cukinii mają lekko słodkawy smak, poprzez
słodycz, którą zawierają
bataty. Doskonale komponują się z
jogurtem naturalnym oraz odrobiną
natki pietruszki lub
szczypiorku. Placuszki także często traktuje, jako dodatek do drugiego dania, zamiast
ziemniaków. Możecie podać je ze smażoną polędwiczką wieprzową, polędwiczką w kremowym sosie własnym czy
karkówką w sosie własnym . Placuszki z
batatów i
cukinii możecie także usmażyć w piekarniku, jeżeli chcecie uniknąć smażenia na tłuszczu, jednak podczas pieczenia z
batatów wydobywa się więcej
cukru i wtedy placuszki są bardziej słodkie i skarmelizowane. Zapraszam serdecznie po przepis.Zobacz też:Przepisy na placuszki z warzywPorcji: 14 Czas gotowania: 30 minutSkładniki430 g
batata (1
batat)600 g
cukinii (1 średnia
cukinia)200 g
mąki3
jajka2 ząbki
czosnkusól i
pieprzolej do smażeniaPrzepis1Odkrajamy końce
cukinii i trzemy ją na tarce o grubych oczkach. Posypujemy
solą i odstawiamy na około 15 minut, aby "wyszła z niej
woda". Po tym czasie mocno wyciskamy
cukinię, aby zawierała jak najmniej
wody w sobie. Gdy masa na placuszki będzie zbyt wodnista, będą się one rozpadać.2Następnie obieramy
batata i trzemy na tarce na grubych oczkach. Ząbki
czosnku również ścieramy na tarce. Składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy
mąkę oraz
jajka i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.3Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy
olej i nakładamy placuszki dużą łyżką. Smażymy z obu stron do zrumienienia.