ßßß Cookit - przepis na Placuszki z batatów i cukinii

Placuszki z batatów i cukinii

nazwa

Wykonanie

Placuszki z batatów i cukinii mają lekko słodkawy smak, poprzez słodycz, którą zawierają bataty. Doskonale komponują się z jogurtem naturalnym oraz odrobiną natki pietruszki lub szczypiorku. Placuszki także często traktuje, jako dodatek do drugiego dania, zamiast ziemniaków. Możecie podać je ze smażoną polędwiczką wieprzową, polędwiczką w kremowym sosie własnym czy karkówką w sosie własnym . Placuszki z batatów i cukinii możecie także usmażyć w piekarniku, jeżeli chcecie uniknąć smażenia na tłuszczu, jednak podczas pieczenia z batatów wydobywa się więcej cukru i wtedy placuszki są bardziej słodkie i skarmelizowane. Zapraszam serdecznie po przepis.
Zobacz też:
Przepisy na placuszki z warzyw
Porcji: 14 Czas gotowania: 30 minut
Składniki
430 g batata (1 batat)
600 g cukinii (1 średnia cukinia)
200 g mąki
3 jajka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
olej do smażenia
Przepis
1
Odkrajamy końce cukinii i trzemy ją na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut, aby "wyszła z niej woda". Po tym czasie mocno wyciskamy cukinię, aby zawierała jak najmniej wody w sobie. Gdy masa na placuszki będzie zbyt wodnista, będą się one rozpadać.
2
Następnie obieramy batata i trzemy na tarce na grubych oczkach. Ząbki czosnku również ścieramy na tarce. Składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy mąkę oraz jajka i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.
3
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy placuszki dużą łyżką. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2019/06/placuszki-z-batatow-i-cukinii