ßßß Cookit - przepis na Ciasto "Shrek"

Ciasto "Shrek"

nazwa

Wykonanie

Ciasto o wdzięcznej nazwie "Shrek" chyba każdy zna, przynajmniej ze słyszenia. Nie tak dawno miałam okazję spróbować tego ciasta w pracy i dzięki temu przypomniałam sobie o jego istnieniu. Tak więc, jeśli jeszcze nie robiliście tego ciasta, to serdecznie Wam polecamy, bo raz jest pyszne, a dwa naprawdę nie jest trudne w wykonaniu i wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonne. "Shrek" na pewno idealnie sprawdzi się na wszelkich dziecięcych uroczystościach ponieważ swoim wyglądem bardzo zachęca do spróbowania, a do tego jest bardzo delikatny w konsystencji, a jego smak jest bardzo orzeźwiający.
Biszkopt:
5 jajek
1 łyżka cukru waniliowego - przepis na cukier domowej roboty tutaj
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Zielony budyń:
1 duży zielony sok "Pysio" (900 ml)
3 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
Masa śmietanowa:
1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36% (mocno schłodzona)
1 łyżka cukru pudru
2 galaretki agrestowe
Dodatkowo:
2 małe opakowania delicji wiśniowych lub jedno duże (około 300 g)
2 galaretki agrestowe
Biszkopt: (pierwsza warstwa)
Białka oddzielamy od żółtek
Z białek ubijamy pianę. Kiedy piana jest już sztywna powoli wsypujemy cukier waniliowy oraz zwykły cukier i cały czas miksujemy
Następnie dodajemy po jednym żółtku (w sumie 5) i cały czas miksujemy
Dodajemy olej, cały czas miksując
Do miseczki przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do piany i na zmniejszonych obrotach powoli miksujemy, aż do połączenia składników
Formę o wymiarach 36x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto
Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach (termoobieg 160)
Zielona masa budyniowa: (druga warstwa)
Odlewamy 400 ml soku do małego garnuszka
Po kolei wsypujemy budynie, dokładnie mieszając z sokiem
Resztę soku wlewamy do większego garnka i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy rozrobiony sok z budyniami. Cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje i będzie mieć konsystencję budyniu
Gorący budyń wylewamy na ostudzony biszkopt
Kiedy zielona masa budyniowa lekko ostygnie (nie może być gorąca), układamy na niej obok siebie delicje czekoladą do góry. Całość pozostawiamy do całkowitego ostudzenia
Masa śmietanowa: (trzecia warstwa)
Do małego garnuszka wlewamy 1 szklankę (250 ml) gorącej wody i wsypujemy dwie galaretki (po jednej najpierw), dokładnie mieszając. Galaretki pozostawiamy do całkowitego ostudzenia i lekkiego stężenia
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (1/2 l) ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i ubijamy
Do garnuszka z ostudzoną galaretką dodajemy kilka łyżek ubitej śmietany kremówki i delikatnie mieszamy (w ten sposób hartujemy galaretkę). Galaretkę powoli wlewamy do ubitej śmietany, cały czas miksując, aż wszystko się połączy
Masę śmietanową wykładamy na ostudzoną zieloną warstwę budyniową z delicjami. Wyrównujemy. Pozostawiamy do zastygnięcia
Zielona galaretka (jako ostatnia warstwa)
W 1/2 litra gorącej wody rozpuszczamy dwie zielone galaretki, dokładnie mieszając. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, tak, żeby się lekko ścinała
Składanie ciasta:
Biszkopt - zielona masa budyniowa - delicje wiśniowe - masa śmietanowa - galaretka
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki, żeby się ogrzało, ponieważ lepiej smakuje.
Inspiracja
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2016/02/ciasto-shrek.html