Wykonanie

Ciasto o wdzięcznej nazwie "
Shrek" chyba każdy zna, przynajmniej ze słyszenia. Nie tak dawno miałam okazję spróbować tego ciasta w pracy i dzięki temu przypomniałam sobie o jego istnieniu. Tak więc, jeśli jeszcze nie robiliście tego ciasta, to serdecznie Wam polecamy, bo raz jest pyszne, a dwa naprawdę nie jest trudne w wykonaniu i wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonne. "
Shrek" na pewno idealnie sprawdzi się na wszelkich dziecięcych uroczystościach ponieważ swoim wyglądem bardzo zachęca do spróbowania, a do tego jest bardzo delikatny w konsystencji, a jego smak jest bardzo orzeźwiający.
Biszkopt:5
jajek1 łyżka
cukru waniliowego - przepis na
cukier domowej roboty tutaj4 łyżki
cukru5 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
olejuZielony
budyń:1 duży zielony sok "Pysio" (900 ml)3 budynie
śmietankowe bez
cukru (każdy po 40 g)Masa śmietanowa:1/2 litra
śmietany kremówki 30% lub 36% (mocno schłodzona)1 łyżka
cukru pudru2
galaretki agrestoweDodatkowo:2 małe opakowania delicji
wiśniowych lub jedno duże (około 300 g)2
galaretki agrestoweBiszkopt: (pierwsza warstwa)
Białka oddzielamy od
żółtekZ
białek ubijamy pianę. Kiedy piana jest już sztywna powoli wsypujemy
cukier waniliowy oraz zwykły
cukier i cały czas miksujemyNastępnie dodajemy po jednym
żółtku (w
sumie 5) i cały czas miksujemyDodajemy
olej, cały czas miksującDo miseczki przesiewamy
mąki z
proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do piany i na zmniejszonych obrotach powoli miksujemy, aż do połączenia składnikówFormę o wymiarach 36x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciastoPieczemy przez 35 minut w 180 stopniach (termoobieg 160)Zielona masa budyniowa: (druga warstwa)Odlewamy 400 ml soku do małego garnuszkaPo kolei wsypujemy budynie, dokładnie mieszając z
sokiemResztę soku wlewamy do większego garnka i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy rozrobiony sok z budyniami. Cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje i będzie
mieć konsystencję budyniuGorący
budyń wylewamy na ostudzony
biszkoptKiedy zielona masa budyniowa lekko ostygnie (nie może być gorąca), układamy na niej obok siebie delicje
czekoladą do góry. Całość pozostawiamy do całkowitego ostudzeniaMasa śmietanowa: (trzecia warstwa)Do małego garnuszka wlewamy 1 szklankę (250 ml) gorącej
wody i wsypujemy dwie
galaretki (po jednej najpierw), dokładnie mieszając.
Galaretki pozostawiamy do całkowitego ostudzenia i lekkiego stężeniaMocno schłodzoną
śmietanę kremówkę (1/2 l) ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec dodajemy 1 łyżkę
cukru pudru i ubijamyDo garnuszka z ostudzoną
galaretką dodajemy kilka łyżek ubitej
śmietany kremówki i delikatnie mieszamy (w ten sposób hartujemy
galaretkę).
Galaretkę powoli wlewamy do ubitej
śmietany, cały czas miksując, aż wszystko się połączyMasę
śmietanową wykładamy na ostudzoną zieloną warstwę budyniową z delicjami. Wyrównujemy. Pozostawiamy do zastygnięcia
Zielona galaretka (jako ostatnia warstwa)W 1/2 litra gorącej
wody rozpuszczamy dwie
zielone galaretki, dokładnie mieszając. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, tak, żeby się lekko ścinałaSkładanie ciasta:
Biszkopt - zielona masa budyniowa - delicje
wiśniowe - masa śmietanowa -
galaretkaCiasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki, żeby się ogrzało, ponieważ lepiej smakuje.InspiracjaZapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
