ßßß
Gdy zimową porą dopadnie Was chęć na ciasto... sięgnijcie po buraki :) Moje dziecko, które gardzi burkiem w postaci KAŻDEJ, powyższą babkę zjadło i wołało o jeszcze :) Dla niezdecydowanych i przerażonych wizją buraka na słodko - marchewka w cieście marchewkowym, czy szpinak w "Mchu Leśnym" nikogo nie dziwi! Buraka w babce nie czuć, za to ciasto jest wilgotne i słodkie.Inspirowałam się książką "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek.Składniki:1 duży burak (wcześniej umyty, upieczony, obrany i starty na tarce)1 szklanka mąki pszennej razowej0,5 szklanki mąki pszennej (można użyć mąki gryczanej i orkiszowej)2 jajka2/3 szklanki oleju rzepakowego1/3 szklanki mleka (może być roślinne)0,5 szklanki brązowego cukru1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernikaDodatkowo:masło do nasmarowania formybułka tartacukier puder lub polewaOlej, mleko i czekoladę umieszczamy w garnku i podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą.Mąki mieszamy ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.Jajka ubijamy z cukrem.Wszystkie składniki mieszamy razem. Dodajemy starte buraki. Miksujemy mikserem.Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto.Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku (z termoobiegiem) przez ok. 25-30 min.Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.A jutro przepis na burgery z buraka :)