Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tadeusz
Pióro
Fot. Shutterstock.com / DUSAN ZIDARPoziom trudności: średnieRegion: inne

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)250 g
cukru100 ml
soku z cytryny50 ml
wody400 g dynispora szczypta nasion
kminu rzymskiego1
goździk1
ostra papryczka w całościpocięty na niteczki 2-centymentrowy kawałek
imbiruKonfitura z dyni - deserowa i do
mięs - sposób przygotowania:
Kmin podpiekamy na suchej patelni i ubijamy na proszek w moździerzu, mieszamy z
cukrem.
Wodę łączymy z
sokiem z cytryny.
Cukier wsypujemy na patelnię, stawiamy na dużym ogniu, dodajemy
wodę. Gdy
cukier się rozpuści, a
syrop będzie bulgotał, dodajemy papryczkę i
goździka; gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, odszumowując od czasu do czasu. Usuwamy papryczkę i
goździka. Dodajemy
dynię pociętą w kostkę o 2-3-centymetrowym
boku. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, odszumowując od czasu do czasu. Dodajemy
imbir i gotujemy jeszcze 5 minut.
Dynia ma być miękka, lecz nie może się rozpadać. Przekładamy do miski lub słoika i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni. Dobrze pasuje do
kurczaka z rożna, pieczonej
kaczki lub
jagnięciny.W wersji deserowej nie dodajemy
kminu rzymskiego,
papryki ani
imbiru i zmniejszamy ilość
soku z cytryny o połowę. Podajemy
konfiturę posypaną posiekanymi
orzechami włoskimi i leciutko oprószoną
cynamonem, a ku niej - gęstą, słodką
śmietanę lub
mascarpone.
Wino dobiera Marek Bieńczyk - Kierunek południe Polecimy dziś
wino dodo, czyli nie do samej
konfitury, lecz do
konfitury do
mięs jedzonej wraz z
mięsem. Najlepsze tu będą odmiany południowe, syrah, grenache i inne. Czyli np. Le 20 Rouges IGP 2011, zrobione przez Virgile'a Joly'ego znanego winiarza z Langwedocji. To hit ostatnich miesięcy (Biedronka, ledwie 15 zł).Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu