ßßß Cookit - przepis na Konfitura z dyni - deserowa i do mięs

Konfitura z dyni - deserowa i do mięs

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Tadeusz Pióro
Fot. Shutterstock.com / DUSAN ZIDAR
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
250 g cukru
100 ml soku z cytryny
50 ml wody
400 g dyni
spora szczypta nasion kminu rzymskiego
1 goździk
1 ostra papryczka w całości
pocięty na niteczki 2-centymentrowy kawałek imbiru
Konfitura z dyni - deserowa i do mięs - sposób przygotowania: Kmin podpiekamy na suchej patelni i ubijamy na proszek w moździerzu, mieszamy z cukrem. Wodę łączymy z sokiem z cytryny. Cukier wsypujemy na patelnię, stawiamy na dużym ogniu, dodajemy wodę. Gdy cukier się rozpuści, a syrop będzie bulgotał, dodajemy papryczkę i goździka; gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, odszumowując od czasu do czasu. Usuwamy papryczkę i goździka. Dodajemy dynię pociętą w kostkę o 2-3-centymetrowym boku. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, odszumowując od czasu do czasu. Dodajemy imbir i gotujemy jeszcze 5 minut. Dynia ma być miękka, lecz nie może się rozpadać. Przekładamy do miski lub słoika i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni. Dobrze pasuje do kurczaka z rożna, pieczonej kaczki lub jagnięciny.W wersji deserowej nie dodajemy kminu rzymskiego, papryki ani imbiru i zmniejszamy ilość soku z cytryny o połowę. Podajemy konfiturę posypaną posiekanymi orzechami włoskimi i leciutko oprószoną cynamonem, a ku niej - gęstą, słodką śmietanę lub mascarpone. Wino dobiera Marek Bieńczyk - Kierunek południe Polecimy dziś wino dodo, czyli nie do samej konfitury, lecz do konfitury do mięs jedzonej wraz z mięsem. Najlepsze tu będą odmiany południowe, syrah, grenache i inne. Czyli np. Le 20 Rouges IGP 2011, zrobione przez Virgile'a Joly'ego znanego winiarza z Langwedocji. To hit ostatnich miesięcy (Biedronka, ledwie 15 zł).
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940723/konfitura z dyni deserowa i do mies/p