ßßß Cookit - przepis na Zielone tortellini z serowym farszem

Zielone tortellini z serowym farszem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Apetyczne inspiracje'
Zdjęcie nadesłane na konkurs 'Apetyczne inspiracje'
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Na ciasto:
2 jajka
150 g szpinaku
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Na farsz:
2 naturalne kremowe serki
150 g startego parmezanu
2 łyżki chrzanu
150 g wędzonego łososia
sól
pieprz
Składniki pozostałe:
łyżka oliwy z oliwek
100 g pomidorów suszonych w zalewie
1 pieczona papryka bez skórki
0.5 łyżeczki płatków chili
parmezan
Zielone tortellini z serowym farszem - sposób przygotowania: Szpinak przesmażamy na rozgrzanej patelni ok. 6 minut. Miksujemy go dokładnie do powstania jednolitej masy i odstawiamy do wystudzenia. Na stolnice przesiewamy mąkę z dodatkiem soli, do miseczki wybijamy jajka i roztrzepujemy je, po czym przelewamy je do mąki, dodajemy szpinak i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na kilkanaście minut. W tym czasie w misce łączymy naturalny serek i parmezan, dodajemy posiekanego łososia oraz chrzan, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy cienko (na ok 2-3 mm) przy użyciu wałka lub maszynki do makaronu, na długie prostokąty. Wycinamy z nich kwadraty (ok. 9x9cm) na środku każdego z nich układamy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej aby po sklejeniu powstały trójkąty. Następnie dwa rogi każdego trójkącika sklejamy razem i wywijamy odstający róg. Gotowe tortellini odkładamy na stolnicę posypana mąką. Gdy wszystkie będą gotowe wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 4 minut. Wyjmujemy je delikatnie łyżką cedzakową i rozkładamy na tackach aby się nie posklejały. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niej pokrojone w paski papryki oraz suszone pomidory i płatki chili, smażymy aż salami się zarumieni, pod koniec na patelnię przekładamy również tortellini i chwilę smażymy wszystko razem. Wykładamy na talerze i dekorujemy płatkami parmezanu.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/172546342/zielone tortellini z serowym farszem/p