ßßß
Zdjęcie nadesłane na konkurs 'Apetyczne inspiracje'Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Na ciasto:2 jajka150 g szpinaku2 szklanki mąki pszennejszczypta soliNa farsz:2 naturalne kremowe serki150 g startego parmezanu2 łyżki chrzanu150 g wędzonego łososiasólpieprzSkładniki pozostałe:łyżka oliwy z oliwek100 g pomidorów suszonych w zalewie1 pieczona papryka bez skórki0.5 łyżeczki płatków chiliparmezanZielone tortellini z serowym farszem - sposób przygotowania: Szpinak przesmażamy na rozgrzanej patelni ok. 6 minut. Miksujemy go dokładnie do powstania jednolitej masy i odstawiamy do wystudzenia. Na stolnice przesiewamy mąkę z dodatkiem soli, do miseczki wybijamy jajka i roztrzepujemy je, po czym przelewamy je do mąki, dodajemy szpinak i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na kilkanaście minut. W tym czasie w misce łączymy naturalny serek i parmezan, dodajemy posiekanego łososia oraz chrzan, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy cienko (na ok 2-3 mm) przy użyciu wałka lub maszynki do makaronu, na długie prostokąty. Wycinamy z nich kwadraty (ok. 9x9cm) na środku każdego z nich układamy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej aby po sklejeniu powstały trójkąty. Następnie dwa rogi każdego trójkącika sklejamy razem i wywijamy odstający róg. Gotowe tortellini odkładamy na stolnicę posypana mąką. Gdy wszystkie będą gotowe wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 4 minut. Wyjmujemy je delikatnie łyżką cedzakową i rozkładamy na tackach aby się nie posklejały. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niej pokrojone w paski papryki oraz suszone pomidory i płatki chili, smażymy aż salami się zarumieni, pod koniec na patelnię przekładamy również tortellini i chwilę smażymy wszystko razem. Wykładamy na talerze i dekorujemy płatkami parmezanu.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu