Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Apetyczne inspiracje'

Zdjęcie nadesłane na konkurs 'Apetyczne inspiracje'Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Na ciasto:2
jajka150 g
szpinaku2 szklanki
mąki pszennejszczypta
soliNa farsz:2 naturalne kremowe
serki150 g startego
parmezanu2 łyżki
chrzanu150 g
wędzonego łososiasólpieprzSkładniki pozostałe:łyżka
oliwy z oliwek100 g
pomidorów suszonych w zalewie1 pieczona
papryka bez skórki0.5 łyżeczki
płatków chiliparmezanZielone tortellini z
serowym farszem - sposób przygotowania:
Szpinak przesmażamy na rozgrzanej patelni ok. 6 minut. Miksujemy go dokładnie do powstania jednolitej masy i odstawiamy do wystudzenia. Na stolnice przesiewamy
mąkę z dodatkiem
soli, do miseczki wybijamy
jajka i roztrzepujemy je, po czym przelewamy je do
mąki, dodajemy
szpinak i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na kilkanaście minut. W tym czasie w misce łączymy
naturalny serek i
parmezan, dodajemy posiekanego
łososia oraz
chrzan, doprawiamy
solą i
pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy cienko (na ok 2-3 mm) przy użyciu wałka lub maszynki do
makaronu, na długie prostokąty. Wycinamy z nich kwadraty (ok. 9x9cm) na środku każdego z nich układamy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej aby po sklejeniu powstały trójkąty. Następnie dwa rogi każdego trójkącika sklejamy razem i wywijamy odstający róg. Gotowe tortellini odkładamy na stolnicę posypana
mąką. Gdy wszystkie będą gotowe wrzucamy je do wrzącej, osolonej
wody i gotujemy ok. 4 minut. Wyjmujemy je delikatnie łyżką cedzakową i rozkładamy na tackach aby się nie posklejały. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek wrzucamy do niej pokrojone w paski
papryki oraz
suszone pomidory i
płatki chili, smażymy aż
salami się zarumieni, pod koniec na patelnię przekładamy również tortellini i chwilę smażymy wszystko razem. Wykładamy na talerze i dekorujemy
płatkami parmezanu.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu