Wykonanie
Ciasto z
jagodami to jak dla mnie rarytas, delikatne i smaczne.
Biszkopt przełożyłam
konfiturą z
jagód a na wiech wyłożyłam
jagodową piankę. Ciasto bardzo wszystkim smakowało. Polecam

SKŁADNIKI :
Biszkopt :4 duże
jajka3/4 szklanki
cukru1/4 szklanka
oleju1 szklanka
mąki pszennej, tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaCałe
jajka ubijamy mikserem na sztywno, następnie dalej ubijając wsypujemy
cukier a po chwili wlewamy
olej. Do ciasta wsypujemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy
łopatką. Ciasto wylewamy do blaszki, (wyłożonej papierem do pieczenia) o rozmiarach25/30 i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.
Biszkopt studzimy i przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki.MASA :400 ml
śmietany kremówki 30 % ( kupuje 2 w kubeczkach, lepiej się ubijają od
śmietany kartonikowej )2
serki waniliowe po 150 g homogenizowane2
cukry waniliowe2 duże łyżki
żelatyny spożywczej, rozpuszczone w 1/2 szklanki gorącego
mleka20 -30 dkg świeżych
jagód + 2 łyżki
cukru1 słoiczek
konfitury z
jagódJagody oczyszczamy, myjemy, zasypujemy
cukrem i rozgniatamy na papkę.Bardzo zimna
śmietanę ( najlepiej przed ubiciem włożyć ją na 15 minut do zamrażarki ) ubijamy mikserem z
cukrem waniliowym na sztywno. Następnie dalej ubijając dodajemy
serki waniliowe i rozgniecione
jagody. Do
śmietany cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną
żelatynę, mieszamy i masę od razu odkładamy do lodówki na 5-10 minut do lekkiego stężenia.PRZYGOTOWANIE :Pierwszy blat
biszkoptu układamy w blaszce w której piekliśmy ciasto, rozsmarowujemy
konfiturę jagodową, przykrywamy drugim płatem ciasta, lekko je dociskając. Na wierzch wykładamy piankę
jagodową i równo ją rozsmarowujemy. Ciasto od razu odkładamy do lodówki na kilka godzin.Podajemy schłodzone ozdobione listkami
mięty i
jagodami.Ciasto ładnie się prezentuje, pysznie smakuje jednak musi być przechowywane w lodówce. Po pokrojeniu podajemy od razu i zjadamy. Smacznego.
