Wykonanie
Dawniej jadało się ją na każdych przyjęciach,teraz od czasu do czasu,ale bardzo ją lubię i moje dzieci również.Dzisiaj wersja z
groszkiem i
kukurydzą .
Jajka z kapelusikami z
salami dodałam dla ozdoby :)
SKŁADNIKI:6-8 średnich
ziemniaków,dokładnie umytych4
marchewki1/4 części
selera2
pietruszki6
jajek1
jabłko obrane1-2
cebule obrane5-6
ogórków korniszonych1 puszka
groszku1/2 puszki
kukurydzysól (około 1/2 łyżeczki)
pieprz do smaku1 łyżeczka
musztardy sarepskiejmały słoik
majonezu WiniaryPRZYGOTOWANIE :
Marchew,
seler,obieramy(będzie nam łatwiej bo po ugotowaniu wystarczy je tylko pokroić).Na dno garnka kładziemy
marchew,umyte
ziemniaki,
seler i
pietruszkę na wierzch.Gotujemy do miękkości (uważając aby nie rozgotować jarzyny),odcedzamy,studzimy.
Jajka gotujemy na twardo i obieramy.Wszystkie jarzyny i
jajka kroimy na małą kostkę (ja używam sitka do krojenia lub ręcznej maszynki z sitkami).
Jabłko,
cebulę i
ogórki również drobno kroimy(
ogórki dokładnie odciskamy z nadmiaru soku).Wszystko przekładamy do dużej miski,dodajemy odcedzony
groszek i
kukurydzę.Przyprawiamy
sałatkę solą,
pieprzem,
musztardą i
majonezem,dokładnie mieszamy.
Sałatkę przekładamy do ozdobnej miseczki lub pojemnika,przechowujemy w lodówce.Smacznego.