Wykonanie
Dzisiaj polecam lekkie i smaczne danie z
ziemniaków,
szpinaku i
twarogu.Przygotowanie nadziewanych ziemniaczków jest łatwe a smakują one wybornie,do tego gęsta
śmietana oraz ulubiona Surówka,po prostu pycha...można je podać do
mięs,zjadać same na ciepło lub zimno.

SKŁADNIKI :6 sztuk sporej wielkości
ziemniaków450 g
mrożonego szpinaku ze
śmietaną200 g chudego
twarogu1
jajko5 ząbków
czosnkusól,
pieprz do smaku100 g
żółtego seraDODATKOWO :200 ml
jogurtu naturalnego (lub
śmietany )PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki dokładnie myjemy,przecinamy każdy wzdłuż,wkładamy do garnka,zalewamy
wodą i gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut,tak aby nie były całkiem miękkie.
Szpinak,najlepiej wcześniej rozmrożony przekładamy do garnka,zagotowujemy.Kiedy lekko przestygnie dodajemy
twaróg,
przyprawy,
jajko i przeciśnięty przez praskę
czosnek.Ugotowane
ziemniaki odcedzamy i studzimy.Z połówek wydrążamy środek
ziemniaka.Wyjęty miąższ,rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy szpinakowej,dokładnie ją mieszamy i nakładamy do miseczek z
ziemniaków.Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą,układamy nadziane
ziemniaki,następnie posypujemy je
startym serem.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 *C i zapiekamy 15-20 minut.Podajemy z
jogurtem lub
śmietaną.Smacznego.



