Wykonanie
Jak chodziłam do przedszkola i podstawówki wybrzydzałam wszystkie potrawy, które były z dodatkiem
szpinaku. Zresztą podobnie było z
sałatą czy
kapustą. Uważałam, że ich miejsce jest w ogródkach wśród innych roślin. Od kilku lat moje nastawienie zmieniło się. Teraz jem te składniki z wielką chęcią i pod każdą postacią. Dzisiaj postanowiłam zrobić pancakesy z dodatkiem ulubionego
szpinaku. Przełożyłam je
serkiem wiejskim i podałam z
pomidorkami. Efekt? Pyszny lunch zrobiony w bardzo szybkim czasie, polecam :)W związku z tym, że jest weekend i mam trochę czasu, pobawiłam się ustawieniami i stworzyłam bardziej dynamiczny szablon, gdzie zdjęcia są większe. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :)

Składniki na zdrowe
szpinakowe pancakes -danie dla ok. 2 osób:- ok. 250 g
mrożonego szpinaku- ok. 150 g
twarogu- 3 łyżki
jogurtu naturalnego ( lub
śmietany)- 4 kopiaste łyżki
mąki ( ja użyłam pełnoziarnistej)- 2
jajka- łyżeczka
proszku do pieczenia-
czosnek-
sól,
pieprzDodatkowo: opakowanie
serka wiejskiego,
pomidor,
jogurt naturalnySposób przygotowania:
Szpinak włożyć na patelnię, rozmrozić i poddusić przez kilka minut. Następnie dodać wyciśnięty
czosnek,
sól i
pieprz. Przełożyć do miski, by ostygł.
Twaróg rozgnieść z
jogurtem i wymieszać ze
szpinakiem. Następnie rozdzielić
żółtka od
białek i dodać
żółtka do
szpinaku, a
białka ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianę. Do
szpinaku dodać
mąkę i
proszek do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianą i ponownie wymieszać.Z tak przygotowanego ciasta układać na rozgrzanej patelni małe placuszki (ja
dawałam dwie łyżki na placuszka, rozsmarowywałam je cienko na patelni). Smażyć na małym ogniu, do zarumienia z obu stron (trzeba uważać przy odwracaniu na drugą stronę, bo są bardzo delikatne).Po usmażeniu, przełożyć pancakesy
serkiem wiejskim, polać
jogurtem naturalnym i podać z pokrojonymi
pomidorami.


