Wykonanie
To wszechstronne warzywo jest pełne witami i antyoksydantów.
Szpinak absolutnie pyszny do ciast, zapiekanek,tart...ta
tarta ucieszy Twoją rodzinę. Będzie się cieszyc każdym kęsem i może przekona się do
szpinaku jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście;)Składniki;płat
ciasta francuskiego,porcja
mrożonego szpinaku,3 ząbki
czosnku,2
jajka,3 łyżki
jogurtu,
ser żółty,
gałka muszkatołowa,
sól.
pieprz,Wykonanie ;Wylepiamy
ciastem foremkę.Nakłówamy widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika /220 stopni/ na 5-10 minut.
Szpinak powinien być rozmrożony i odcedzony.Patelnie polewamy
oliwą z oliwek i wstawiamy na ogień. Po chwili wrzucamy przecisniete
czosnek i smażymy aż się zeszkli. Wrzucamy
szpinak, mieszamy i odparowujemy.
Szpinak musi stać się gęstą masą. Doprawiamy do smaku startą
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. Widelcem ropztrzepujemy
jajko i dodajemy
jogurt. Dodajemy starty
żólty ser w takiej ilości jaką wolimy:) Łączymy masę jajeczną z masą
szpinakową. Wykładamy farsz na ciasto i posypujemy
serem. Pieczemy w tej samej temp.aż wierzch farszu zetnie się i zarumieni.