Wykonanie
TARTA ZE
SZPINAKIEMU mnie znowu
tarta, ale muszę przepis na nią tutaj umieścić, bo wyszła smakowita i po raz pierwszy chyba
jadłam suszone pomidory... wiem wstyd, ale w końcu człowiek nowe smaki poznaje przez całe swoje życie.
SKŁADNIKI:opakowanie
ciasta francuskiego,
czarne oliwki,3 ząbki
czosnku,garstka
suszonych pomidorów,
szpinak mrożony (brykiet),
sól,
pieprz, suszone
chilli,
żółty ser,1
śmietana 12%,
gałka muszkatołowa,4
jajka,suszona
natka pietruszki,
WYKONANIE:Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej
ciasto francuskie. Natomiast
szpinak na patelni z grubym dnem podgrzewamy do rozmrożenia oraz odparowania części
wody. Następnie przeciskamy do niego
czosnek przez praskę, dodajemy
sól oraz
pieprz. Dodajemy
suszone pomidory oraz podsmażonego wcześniej
kurczaka. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
chilli.W tym czasie do miski przenosimy
jajka, ubijamy. Dodajemy resztę
śmietany i doprawiamy
solą oraz
pieprzem do smaku. Na
ciasto francuskie przenosimy
szpinak, układamy na wierzchu
czarne oliwki i zalewamy masą jajeczną. Na górę posypujemy startym,
żółtym serem. Pieczemy przez około 30 min w temp. 180 stopni.
Tarta jest gotowa, jeśli zarumieni się na wierzchu. Dodatkowo na koniec posypałam
natką pietruszki.PS. Wyśmienicie smakuje po nocy spędzonej w lodówce,
tarta na zimno niczym pizza!SMACZNEGO !!!