Wykonanie
Składniki:- opakowanie
mrożonego szpinaku(liście lu brykiet)- 1
śmietana 12%- 1 opakowanie
ciasta francuskiego- 4
jajka-
oliwki czarne-
pomidory suszone( około 4, zależy od upodobań, można pominąć)- 3 ząbki
czosnku-
sól i
pieprzFormę do tarty smarujemy tłuszczem, rozkładamy
ciasto francuskie i podpiekamy w temp. 180 stopni przez 7 min.
Szpinak przenosimy do garnka z grubym dnem, stawiamy na kuchence i podgrzewamy do rozmrożenia oraz odparowania części
wody. Następnie przeciskamy do niego
czosnek przez praskę, dodajemy 2 łyżki
smietany,
sól oraz
pieprz. Wkrajamy kilka
suszonych pomidorów. Wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy na parę minut. W tym czasie do miski przenosimy
jajka, ubijamy. Dodajemy resztę
śmietany i doprawiamy
solą oraz
pieprzem do smaku. Na
ciasto francuskie przenosimy
szpinak, układamy na wierzchu
czarne oliwki i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy przez około 30 min w temp. 180 stopni.
Tarta jest gotowa, jeśli zarumieni się na wierzchu. Możemy opcjonalnie posypać ją
startym serem i zapiec przez 3 minuty.Smacznego;)