ßßß
Cookit - przepis na Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem
Składniki
Ciasto francuskie
Szpinak mrożony
Śmietana
Czosnek
Boczek wędzony
Czerwona cebula
Jajko
Masło
Gałka muszkatołowa
Żółty ser
Sól
Pieprz
Szczypiorek
Wykonanie
Jeżeli ktoś nie lubi
szpinaku
lub po prostu akurat go nie ma to tartę można zrobić bez
szpinaku
, jednak należy wtedy dodać więcej
jajek
6-7.Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego
1/4 paczki
mrożonego szpinaku
1 łyżeczka
śmietany
1 ząbek
czosnku
30 dkg
boczku wędzonego
1
czerwona cebula
(może też być zwykła)4
jajka
1/2 łyżki
masła
szczypta
gałki muszkatołowej
150 g
sera żółtego
sól
,
pieprz
szczypiorek
wg. uznaniaWykonanie:
Boczek
pokrojony w kostkę oraz
cebulę
pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni.Na osobnej patelni smażymy
szpinak
na
maśle
tak aby cala
woda
odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę
czosnek
, szczyptę
gałki muszkatołowej
i doprawiam do smaku
solą
i
pieprzem
. Smażymy ok. 2 min. Dodać
śmietanę
(nie smażyć) i gotowe.Ciasto wykładamy na blachę do tary (28 cm). Na cieście rozsmarowujemy
szpinak
. Jak
boczek
z
cebulką
lekko przestygnie mieszamy go z rozkłóconymi
jajkami
i
szczypiorkiem
, doprawiamy lekko
solą
i
pieprzem
. Po czym wylewamy
jajka
z
boczkiem
i
cebulą
na
szpinak
. Posypujemy
startym serem
.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 20 - 25 min.Smacznego
Źródło:
http://impresjasmaku.blogspot.com/2013/03/tarta-z-ciasta-francuskiego-ze.html
Przepisy powiązane
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim
Składniki powiązane (0)