ßßß
Jeżeli ktoś nie lubi szpinaku lub po prostu akurat go nie ma to tartę można zrobić bez szpinaku, jednak należy wtedy dodać więcej jajek 6-7.Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1/4 paczki mrożonego szpinaku1 łyżeczka śmietany1 ząbek czosnku30 dkg boczku wędzonego1 czerwona cebula (może też być zwykła)4 jajka1/2 łyżki masłaszczypta gałki muszkatołowej150 g sera żółtegosól, pieprzszczypiorek wg. uznaniaWykonanie:Boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni.Na osobnej patelni smażymy szpinak na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i gotowe.Ciasto wykładamy na blachę do tary (28 cm). Na cieście rozsmarowujemy szpinak. Jak boczek z cebulką lekko przestygnie mieszamy go z rozkłóconymi jajkami i szczypiorkiem, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Po czym wylewamy jajka z boczkiem i cebulą na szpinak. Posypujemy startym serem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 20 - 25 min.Smacznego