Wykonanie
Dziś poniedziałek - dzień którego nikt nie lubi :)Ja osobiście nic do niego nie mam...:) mój poniedziałek zaczął się leniwie.Pospałam dłużej a mimo to leniłam się w łóżku jeszcze przez jakiś czas.Organizm trochę odsapuje po dawce stresu jakie zafundowały mu weekendowe egzaminy.Rozmyślałam co by tu upichcić dziś na obiad...ale po głowie chodzą mi ciągle
czekoladowe muffiny więc od nich zacznę, bo nie dają mi skubane spokoju..:)A tu przepis na nadziewane
ziemniaki które przyrządziłam ostatnio.Tu wersja wegetariańska :) później dorzucę dwa inne farsze.Ziemniaczki podałam z
sosem czosnkowym.



Składniki:3
ziemniakiszpinak mrożony ok 200g3
jajka2 łyżki
twarogusólpieprzok 3 łyżki
sera lazur1 ząbek
czosnkułyżka
masła2 łyżeczki
śmietanySos:kubeczek
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezu3-4 ząbki
czosnkusólpieprz
Ziemniaki obieram, dokładnie myję i przekrajam na pół. Specjalną łyżeczką wydrążam środek i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
ziemniaka lekko smaruję
oliwą i posypuję
solą i
bazylią.
Jajka gotuję na twardo. W tym czasie
szpinak rozmrażam i wrzucam na patelnie i podsmażam na
maśle. Dodaję
sól i
pieprz.
Czosnek obieram i siekam po czym dodaję do
szpinaku. Mieszam i dodaję
śmietanę - ok 1 łyżeczkę. Następnie przekładam do miseczki. Ugotowane
jajka obieram i rozgniatam widelcem - można zetrzeć na tarce - i dodaję do
szpinaku. Dodaję również
twaróg, 1 łyżeczkę
śmietany i mieszam. Farsz mieszam dokładnie - ugniatam aż składniki się połączą. Taki farsz nakładam na
ziemniaki tworząc lekką kupkę. Na wierzch posypuję posiekanym
serem Lazur. Zapiekam w piekarniku około 20-30 minut w temp 180C aż
ziemniaki będą miękkie. W osobnej misce mieszam
jogurt z
majonezem.
Czosnek obieram obieram i wyciskam do sosu. Całość przyprawiam wg upodobania
solą i
pieprzem i mieszam dokładnie.Smaczności!