ßßß Cookit - przepis na Wegetariański ziemniak

Wegetariański ziemniak

nazwa

Wykonanie

Dziś poniedziałek - dzień którego nikt nie lubi :)
Ja osobiście nic do niego nie mam...:) mój poniedziałek zaczął się leniwie.
Pospałam dłużej a mimo to leniłam się w łóżku jeszcze przez jakiś czas.
Organizm trochę odsapuje po dawce stresu jakie zafundowały mu weekendowe egzaminy.
Rozmyślałam co by tu upichcić dziś na obiad...ale po głowie chodzą mi ciągle czekoladowe muffiny więc od nich zacznę, bo nie dają mi skubane spokoju..:)
A tu przepis na nadziewane ziemniaki które przyrządziłam ostatnio.
Tu wersja wegetariańska :) później dorzucę dwa inne farsze.
Ziemniaczki podałam z sosem czosnkowym.
Składniki:
3 ziemniaki
szpinak mrożony ok 200g
3 jajka
2 łyżki twarogu
sól
pieprz
ok 3 łyżki sera lazur
1 ząbek czosnku
łyżka masła
2 łyżeczki śmietany
Sos:
kubeczek jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
Ziemniaki obieram, dokładnie myję i przekrajam na pół. Specjalną łyżeczką wydrążam środek i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. ziemniaka lekko smaruję oliwą i posypuję solą i bazylią. Jajka gotuję na twardo. W tym czasie szpinak rozmrażam i wrzucam na patelnie i podsmażam na maśle. Dodaję sól i pieprz. Czosnek obieram i siekam po czym dodaję do szpinaku. Mieszam i dodaję śmietanę - ok 1 łyżeczkę. Następnie przekładam do miseczki. Ugotowane jajka obieram i rozgniatam widelcem - można zetrzeć na tarce - i dodaję do szpinaku. Dodaję również twaróg, 1 łyżeczkę śmietany i mieszam. Farsz mieszam dokładnie - ugniatam aż składniki się połączą. Taki farsz nakładam na ziemniaki tworząc lekką kupkę. Na wierzch posypuję posiekanym serem Lazur. Zapiekam w piekarniku około 20-30 minut w temp 180C aż ziemniaki będą miękkie. W osobnej misce mieszam jogurt z majonezem. Czosnek obieram obieram i wyciskam do sosu. Całość przyprawiam wg upodobania solą i pieprzem i mieszam dokładnie.
Smaczności!
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2012/10/wegetarianski-ziemniak.html