Wykonanie
Share the post "Podwójnie lukrowana babka kawowa / Double glazed mocha bundt
cake"Dziś, na specjalnie na zamówienie mojej połówki, przedstawiam przepis na przepyszną i puszystą babkę
kawową. Jest troszkę inna niż wszystkie jakie miałam okazję spróbować do tej
pory, gdyż jest podwójnie lukrowana. Pierwszą warstwę tworzy
lukier karmelowy, który należy rozprowadzić na upieczonej i schłodzonej babce z dużą dokładnością (ja użyłam do tego pędzelka silikonowego), a drugą warstwę stanowią
kawowe zygzaki. Wbrew pozorom babka jest łatwa i całkiem szybka w wykonaniu. Doskonale będzie prezentowała się na świątecznym
stole. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishPodwójnie lukrowana babka kawowa(1 babka)Składniki na babkę:170 g
masła, rozmiękczonego (20 s w mikrofalówce), plus trochę do natłuszczenia formy170 g
cukru100 g
brązowego cukru3 duże
jajka, w temperaturze pokojowej220 g
mąki25 g niesłodzonego
kakao2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli120 ml
mleka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoSkładniki na
lukier karmelowy:60 g
masła100 g
brązowego cukru1/4 łyżeczki
soli80 ml
śmietanki 36%125 g przesianego
cukru pudruSkładniki na
lukier kawowy:1 1/2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej60 g przesianego
cukru pudru2-3 łyżki
śmietanki 36%Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. Natłuść wnętrze formy do pieczenia
masłem lub spryskaj je specjalnym sprayem zapobiegającym przywieraniu.W dużej misce wymieszaj
mąkę,
kakao,
kawę rozpuszczalną,
proszek do pieczenia i
sól. W małej miseczce wymieszaj
mleko z ekstraktem z
wanilii. Odstaw.W misce miksera umieść rozmiękczone
masło z
cukrami, po czym ubij do białości (kilka minut na wysokich obrotach). Następnie wbijaj
jajka, po jednym na raz, zdrapując z
boków miski ciasto po każdym.Gdy
jajka są już dobrze wmieszane, wsyp połowę suchej mieszanki i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej połowę
mleka i ponownie dobrze zmiksuj. Zeskrob ciasto z dna i
boków miski i ponownie wmieszaj
mąkę a później resztę
mleka. Przełóż gotowe ciasto do przygotowanej formy.Piecz przez 45-55 minut, do czystego patyczka. Wyjmij upieczoną babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Gdy zauważymy, że brzegi babki odeszły od formy, odwróć je i wyjmij z formy, po czym odstaw na kratkę do całkowitego wystudzenia.Gdy ciasto jest już wystudzone, zrób
lukier karmelowy. Wsyp przesiany
cukier puder do żaroodpornej miski, a pokrojone
masło umieść w garnku wraz z
brązowym cukrem,
śmietanką i
solą . Podgrzej całość i gdy wszystkie składniki się roztopią, gotuj na średnim ogniu przez minutę, cały czas mieszając. Przelej karmel do naczynia z
cukrem pudrem i szybko wymieszaj całość drewnianą łyżką. Wyłóż
lukier na schłodzone ciasto i rozprowadź go po nim równomiernie (ja pomogłam sobie pędzelkiem). Odstaw do zastygnięcia, po czym zabierz się za
lukier kawowy.Umieść
cukier puder,
kawę w małej miseczce. Dodaj
śmietankę i energicznie wymieszaj. Jeżeli
lukier jest za mało lejący dodaj
śmietankę (nie więcej niż łyżeczkę na raz) i mieszaj aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Przy pomocy małej łyżeczki, lub rękawa cukierniczego rozprowadź
lukier po babce w formie zygzaków. Odstaw do zastygnięcia i podawaj.Smacznego!

English version(1 bundt
cake)Ingredients for the
cake:170 g unsalted butter, softened, plus
more for the pan170 g sugar100 g dark brown sugar3 large eggs, room temperature220 g
flour, plus
more for the pan25 g unsweetened cocoa powder2 teaspoons instant coffee granules2 teaspoons baking powder1/2 teaspoon salt120 ml whole milk1 teaspoon vanilla extractIngredients for the caramel glaze:60 g unsalted butter100 g light brown sugar, tightly packed1/4 teaspoon
fine sea salt80 ml heavy cream125 g confectioners’ sugar, siftedIngredients for the coffee glaze:1 1/2 teaspoons instant coffee granules60g powdered sugar2-3 tablespoons creamPreparation:Preheat your oven to 180°C. Prepare your bundt pan by rubbing the inside with butter or using a nonstick spray.Combine the
flour, cocoa, instant coffee, baking powder and salt in a bowl. In a small bowl, mix the vanilla with milk. Set both aside.Cream the butter and sugars together in a large mixing bowl. Beat in the eggs, one at
time, scraping down the sides of the bowl in between.Once the eggs are fully incorporated, add half of the dry ingredients mixture and beat to mix. Add half of the milk and beat again until mixed. Scrape the sides and bottom of the bowl. Repeat the last two steps, using the last half of the dry ingredients and the milk. Spoon batter into the prepared pan.Bake for 45-55 minutes or until an inserted toothpick comes out clean. Remove your undt
cake from the oven and allow to cool until the
cake is pulling away from the sides of the pan a little. Invert the
cake on a
wire rack and cool completely before starting to
make the glazes.Once your
cake is cool,
make the caramel glaze. First measure and sift your powdered sugar into a heatproof bowl. Cut the butter into a couple of pieces and place in a saucepan with the brown sugar, cream and salt. After everything
melts together, boil over medium heat, stirring constantly. Boil for a minute then remove from the heat.
Pour this into your heatproof bowl with the powdered sugar and stir quickly with a wooden spoon.
Pour the glaze over your cooled
cake. Allow to set as you
make the coffee glaze.Put the powdered sugar for your coffee glaze and the instant coffee granules into a small mixing bowl. Add two tablespoons of cream and stir vigorously. If it is too stiff, add
more cream a teaspoon at a
time, until it reaches drizzling consistency.Drizzle the coffee glaze on your
cake with a small spoon or use an icing decorator bag and tip. Allow the glaze to set.Enjoy!

Share the post "Podwójnie lukrowana babka kawowa / Double glazed mocha bundt
cake"



