Wykonanie
To ciasto można praktycznie robić bez względu na
porę roku.
Jabłka można zastosować świeże, bądź gotowe, już uprażone. Ciasto jest delikatne, półkruche, ze słodko- winnym nadzieniem. Dodatek rozdrobnionych
orzechów bardzo dobrze komponuje się z
jabłkami i
bitą śmietaną. Wykonanie nie jest trudne i nie pochłania dużo czasu, szczególnie wówczas, gdy mamy do dyspozycji gotowe uprażone już
jabłka. Ciasto robiłam wielokrotnie i często do niego wracam, gdyż zawsze się udaje i jest pyszne! Najlepiej smakuje na następny dzień po zrobieniu.Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 11/97.

Składniki na blaty
orzechowe :200 g
masła3
jajka200 g
cukru350 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniastarta skórka z 1
cytryny2 łyżeczki
cukru z naturalną
wanilią lub 16 g
cukru wanilinowego150 - 200 g
orzechów włoskich lub laskowychSkładniki na nadzienie
jabłkowo-
śmietanowe :1,50 kg
jabłek ( 1,20 kg obranych i pokrojonych w kostkę) lub 1 litr uprażonych1
galaretka wiśniowasok z 2
cytryn (ok. 100ml)3 łyżki
wody4 łyżki
cukru kryształu500 ml
śmietanki kremówki2 łyżki
cukru pudru1 - 2 łyżeczki
cukru z naturalną
wanilią lub 16 g
cukru wanilinowegoWykonanie blatów :
Masło ucieramy mikserem do białości, dodajemy
cukier,
cukier z
wanilią. Nadal ucierając wbijamy po jednym
żółtku. Do utartej na krem masy dodajemy porcjami
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i starta skórką z jednej
cytryny (uprzednio umytą i sparzoną w gorącej wodzie). Całość dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z
ciastem. Wykładamy na dwie formy o wym. 28x40cm wyścielone papierem do pieczenia. Wierzchy obu ciast posypujemy drobno posiekanymi lub zmielonymi
orzechami. Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 15 minut na złoty kolor. Blaty można upiec w przeddzień wykonywania ciasta.Wykonanie nadzienia :
Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i wydrążamy gniazda nasienne. Wkładamy do rondelka, wlewamy sok wyciśniety z 2
cytryn, 3 łyżki
wody, 4 łyżki
cukru i prażymy, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy
jabłka będą częściowo rozprażone (pozostaną jeszcze małe ich kawałeczki), zdejmujemy z ognia, wsypujemy
galaretkę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostudzenia.Schłodzoną
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder i
cukier z
wanilią.Wykonanie ciasta :Na jednym placku układamy "kupkami" przy pomocy łyżki tężejące uprażone
jabłka. Przestrzeń
między jabłkami wypełniamy ubitą
śmietanką, ewentualnie pozostałą dajemy na
jabłka. Układamy drugi placek
orzechami do wierzchu i delikatnie go uciskamy. Wierzch ciasta posypujemy
cukrem pudrem i wkładamy do chłodziarki. kroimy schłodzone, ale zjadamy gdy osiągnie temperaturę pokojową, wówczas jest najsmaczniejsze.
