Wykonanie
Obiecany we wcześniejszym wpisie przepis na danie z wykorzystaniem produktów pakowanych w opakowania kartonowe firmy Tetra Pac, które chronią umieszczone w nich produkty jak natura. Po wypróbowaniu niektórych produktów pakowanych w opakowania kartonowe Tetra Pak muszę stwierdzić że warzywa dużo lepiej smakują, zachowują konsystencję, chrupkość oraz smak świeżych warzyw. Ja w swoim przepisie na zapiekane
makaronowe gniazda z sosem
mięsno-warzywnym wykorzystałam
kukurydzę i
groszek zielony firmy Kwidzyn oraz
przecier pomidorowy firmy Podravka.
Chciałabym również ogłosić konkurs „ Przepis w zgodzie z naturą ” polegającego na opracowaniu przepisu na potrawę bez konserwantów, do przygotowania którego wykorzystano co najmniej jeden produkt dostępny w opakowaniu Tetra Pak . A ja z pośród nadesłanych przepisów wybiorę trzy osoby które przygotują najlepszy przepis i otrzymają w nagrodę po zestawie zawierającym:a.
Przecier pomidorowy Podravka 3 x 200 g o wartości 3,69 złb.
Przecier pomidorowy Łowicz o wartości 3,79 złc.
Kukurydza konserwowa Kwidzyn o wartości 1,80 złd.
Groszek konserwowy Kwidzyn o wartości 1,80 złe.Sok 100 % Hortex Złote
jabłka o wartości 4,29 złf.Sok
marchewkowy Fortuna Karotka o wartości 4,29 złg.Pojemnik na
pomidora marki MSC International o wartości 20,00 złh.Pamięć USB 2 GB o wartości 28 , 00 złKonkurs rozpocznie się dnia 16 listopada 2012 i będzie trwać do dnia 30 listopada 2012 . W tym czasie osoby biorące udział w konkursie prosiłabym o przesłanie przepisu wraz ze zdjęciem (choć zdjęcie jest nie wymagane) na poniższy adres e-mail, prosiłabym jedynie aby w temacie wiadomości było wpisane magicznakuchnia.blox.pl. Wszystkich, którzy wezmą udział w konkursie proszę o zapoznanie się z regulaminem konkursu umieszczonego poniżej, w celu uniknięcia jakichkolwiek nieporozumień i pomyłek.
[email protected]Regulamin konkursu znajdziecie tutajRegulamin konkursu "Przepis w zgodzie z naturą"Mój mąż po spróbowaniu
makaronu z sosem jeszcze z pełnymi ustami powiedział tylko jedno słowo "pyszne", a ja
mogę potwierdzić. Danie smakowało wyśmienicie, aż trudno mi teraz uwierzyć że tak łatwe jest w przygotowaniu, a jeśli nie wierzycie to zachęcam was do spróbowania.Składniki:40 dag
mięsa mielonego wieprzowego20 dag
pieczarek1 opakowanie tartego
sera mozzarella (20 dag)1 opakowanie kartonowe
kukurydzy (Kwidzyn)1 opakowanie kartonowe
zielonego groszku (Kwidzyn)2 opakowania kartonowe
przecieru pomidorowego (Podravka)1
czerwona cebula1
czerwona papryka1
żółta papryka1
zielona papryka1 opakowanie
makaronu wstążki gniazda3-4 łyżki
oliwysól i
pieprzGniazda
makaronowe gotujemy aldente w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu układamy je na wyłożonej folią aluminiową dużej brytfance.
W wysokim garnku podgrzewamy
oliwę, a następnie wrzucamy na nią
mięso mielone, mieszamy i lekko podsmażamy.
Do podsmażonego
mięsa dodajemy odcedzoną
kukurydzę, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę wszystkie
papryki oraz pokrojona w kostkę
czerwoną cebulę.
Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut. Do podsmażonego
mięsa z warzywami dodajemy pokrojone w plastry
pieczarki oraz odcedzony
zielony groszek.
Całość mieszamy i gotujemy przez następne 5-8 minut. Pod koniec gotowania dodajemy
przecier pomidorowy.
Wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy przez około 5 minut i doprawiamy
sola i
pieprzem. Gotowy sos
mięsno warzywny nakładamy na gniazda
makaronowe, ja nakładałam po jednej małej chochli na każde gniazdo.
Na sos nakładamy
starty ser mozzarella.
Gotowe danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez około 15 minut.
Podpieczone gniazda
makaronowe wykładamy na talerz wyłożony postrzępiona
zielona sałata. Smacznego !!!
Zapiekane gniazda
makaronowe w sosie
mięsno-warzywnym...............................