ßßß Cookit - przepis na Dyniowe Scones!

Dyniowe Scones!

nazwa

Wykonanie

dyniowe scones z jabłkiem i dżemem morelowym
pumpkin scones with apple and apricot jam
Popołudniowe piątkowe pieczenie - nie jest to mój zwyczaj, ale tym razem nie mogło być inaczej. Dyń w sklepach ubywa, a dyniowe scones figurowały na mojej liście dyniowych przepisów już od dawna. Po prostu musiałam je zrobić. Do tej pory byłam wierna klasycznej wersji tych bułeczek - takiej, jaką pamiętam z dzieciństwa, niemniej teraz przekonałam się, że dobrze jest poeksperymentować nawet z tak utartą klasyką. Korzenne dyniowe scones z bakaliami, jak na mój gust, nawet nie potrzebują dodatku innego niżeli filiżanka kawy lub - jak preferują Brytyjczycy - dobrej gatunkowo herbaty. Ich smak jest po prostu samowystarczalny.
/9 bułeczek/
- 140g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 35g cukru trzcinowego
- 50ml maślanki
- 50g masła
- 1/4 szklanki puree z dyni
- 25g rodzynek
- 25g suszonej żurawiny
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
Mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy w misce. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy do momentu, kiedy ciasto zaczynie przypominać kruszonkę. Dodajemy orzechy, rodzynki i suszoną żurawinę. W osobnej misce mieszamy maślankę, ekstrakt waniliowy i dyniowe puree, które dodajemy do mieszanki suchych składników. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy z ciasta kulę. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4cm i wycinamy szklanką bułeczki, które następnie przekładamy na blachę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy scones w nagrzanym do 200*C piekarniku 20 minut. Po ostudzeniu podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/11/483-saturday-dyniowe-scones.html