Wykonanie
dyniowe scones z
jabłkiem i
dżemem morelowympumpkin scones with apple and apricot jam


Popołudniowe piątkowe pieczenie - nie jest to mój zwyczaj, ale tym razem nie mogło być inaczej. Dyń w sklepach ubywa, a
dyniowe scones figurowały na mojej liście
dyniowych przepisów już od dawna. Po prostu musiałam je zrobić. Do tej
pory byłam wierna klasycznej wersji tych bułeczek - takiej, jaką pamiętam z dzieciństwa, niemniej teraz przekonałam się, że dobrze jest poeksperymentować nawet z tak utartą klasyką. Korzenne
dyniowe scones z
bakaliami, jak na mój gust, nawet nie potrzebują dodatku innego niżeli filiżanka
kawy lub - jak preferują Brytyjczycy - dobrej gatunkowo
herbaty. Ich smak jest po prostu samowystarczalny.

/9 bułeczek/- 140g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 35g
cukru trzcinowego- 50ml
maślanki- 50g
masła- 1/4 szklanki puree z dyni- 25g
rodzynek- 25g
suszonej żurawiny- 2 łyżki posiekanych
orzechów laskowych- szczypta
soli- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii- 1
jajkoMąkę,
cukier,
przyprawy,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól mieszamy w misce. Następnie dodajemy zimne
masło i siekamy do momentu, kiedy ciasto zaczynie przypominać kruszonkę. Dodajemy
orzechy,
rodzynki i
suszoną żurawinę. W osobnej misce mieszamy
maślankę, ekstrakt
waniliowy i
dyniowe puree, które dodajemy do mieszanki suchych składników. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy z ciasta kulę. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4cm i wycinamy szklanką bułeczki, które następnie przekładamy na blachę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Pieczemy scones w nagrzanym do 200*C piekarniku 20 minut. Po ostudzeniu podajemy z ulubionymi dodatkami.