Wykonanie
Wiem, że to ciasto typowo jesienne. Nic jednak nie poradzę na to, że zostały mi jeszcze
dynie z którymi trzeba się szybko rozprawić. Ciasto delikatne, wypełnione
żurawiną, w sam raz do
kawy czy na spotkanie ze znajomymi. Przepis na podstawie Spiced Pumpkin Cranberry Nut Loaf .

Składniki:350 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonuszczypta
soli170 g
masła w temperaturze pokojowej200 g
cukru trzcinowego2
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego325 puree
dyniowego1 duże
jabłko1 szklanka
żurawiny świeżej lub mrożonejWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę keksówkę, o długości 30 cm wysmarować
masłem i wysypać
mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.W misce wymieszać
mąkę, proszek,
cynamon i
sól. Wo misy miksera włożyć
masło i
cukier. Ucierać, aż
masło będzie puszyste. Dodawać po jednym
jajku cały czas dokładnie ucierając. Dodać
wanilię. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodać puree
dyniowe oraz starte na tarce
jabłko. Wsypać suche składniki i wymieszać ciasto tylko do połączenia składników. Dodać
żurawinę (mrożonej nie trzeba rozmrażać) i wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika na około godzinę i piec do suchego patyczka. Ostudzić przez kwadrans w formie, a
potem wyjąć na kratkę.