ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowe z żurawiną

Ciasto dyniowe z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Wiem, że to ciasto typowo jesienne. Nic jednak nie poradzę na to, że zostały mi jeszcze dynie z którymi trzeba się szybko rozprawić. Ciasto delikatne, wypełnione żurawiną, w sam raz do kawy czy na spotkanie ze znajomymi. Przepis na podstawie Spiced Pumpkin Cranberry Nut Loaf .
Składniki:
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
170 g masła w temperaturze pokojowej
200 g cukru trzcinowego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
325 puree dyniowego
1 duże jabłko
1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę keksówkę, o długości 30 cm wysmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, proszek, cynamon i sól. Wo misy miksera włożyć masło i cukier. Ucierać, aż masło będzie puszyste. Dodawać po jednym jajku cały czas dokładnie ucierając. Dodać wanilię. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodać puree dyniowe oraz starte na tarce jabłko. Wsypać suche składniki i wymieszać ciasto tylko do połączenia składników. Dodać żurawinę (mrożonej nie trzeba rozmrażać) i wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika na około godzinę i piec do suchego patyczka. Ostudzić przez kwadrans w formie, a potem wyjąć na kratkę.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/04/Ciasto-dyniowe-z-zurawina.html