Wykonanie
Kruchy spód, słodki
jabłkowy farsz przełamany kwaśną, orzeźwiającą
żurawiną i do tego chrupiąca słodka bez. Polecam to iście jesienne ciacho:)

Składniki na kruche ciasto:400 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 g
cukru pudru200 g zimnego
masła3
żółtkaszczypta
soliSkładniki na
bezę:3
białka od
jajek170 g drobnego
cukru do wypiekówSkładniki na
jabłkowo –
żurawinowy farsz:8 dużych
jabłek150 g świeżej
żurawiny1 łyżka
masła2 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonuWykonanie
jabłkowy farsz:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórek, kroimy na ósemki pozbawiając każde
jabłko gniazd nasiennych. Kroimy jeszcze na mniejsze kawałki.W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę
masła, wsypujemy
jabłka i dodajemy
cukier oraz
cynamon i
kardamon oraz
żurawinę Całość mieszamy i prażymy ok. 5- 7 minut,
jabłka nie mają się rozpaść, mają być lekko podduszone. Odstawiamy.Wykonanie ciasto:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem).
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek (mieszamy go z
mąką), dodajemy
żółtka, szczyptę
soli i pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta rozkładamy na spodzie formy, a 1/3 odstawiamy do lodówki.Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do podpieczenia na 10 minut do piekarnika.Wykonanie
beza:Do wysokiego naczynia wlewamy
białka, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodajemy
cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany.Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe podprażone
jabłka z
żurawiną i rozkładamy równomiernie. Na farsz rozkładamy delikatnie pianę z
białek, a na nią rozkruszamy pozostałą część ciasta.Szarlotkę wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczmy przez 30 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy kolejne 15 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.Smacznego!
