Wykonanie
Dlaczego niezwykła? Z bardzo prostego powodu - pieczemy ją razem z
jabłkami i od razu po wyjęciu z piekarnika zwijamy. Wykonanie jest przyjemne i zaskakująco
banalne. Rolada smakuje wybornie! Następnym razem spróbuję też z innymi
owocami (np.
brzoskwiniami) lub połączeniem różnych. Ten wspaniały przepis znalazłam na blogu Smaki ogrodu, dodałam jeden składnik od siebie.
Składniki:- 5
jajek (
białka i
żółtka oddzielnie),- szczypta
soli,- 3/4 szklanki
cukru,- 1 szklanka przesianej
mąki pszennej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 7 średniej wielkości
jabłek,-
cynamon zmieszany z
cukrem trzcinowym (sprawdzi się także
przyprawa do szarlotki) lub sam
cynamon.
Jabłka obieramy, kroimy na plasterki lub półplasterki o grubości ok. 1/2 cm. Blachę od piekarnika (standardową, z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, na nim równomiernie rozkładamy pokrojone
jabłka. Obficie posypujemy
cynamonem z
cukrem trzcinowym (może być także
cukier cynamonowy,
cynamon lub
przyprawa do szarlotki), zostawiamy.Do misy miksera wbijamy
białka, włączamy. Gdy się spienią, dodajemy szczyptę
soli. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy partiami
cukier, a następnie
żółtka - po jednym. Gdy wszystko się połączy, mikser wyłączamy i powoli dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Gotowe ciasto wylewamy na
jabłka, równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy (najlepiej z termoobiegiem) przez ok. 30 minut.Pod koniec pieczenia przygotowujemy ścierkę na blacie - rozkładamy. Gotowe ciasto natychmiast zdejmujemy z blachy na ścierkę tak, by papier był u góry. Delikatnie go zrywamy. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego
boku (BEZ ŚCIERKI). Ścierką jedynie przykrywamy. Gdy ostygnie, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki. Podajemy z
cukrem pudrem. Smacznego!