Wykonanie
30 Listopada -0001 Gotowanie ze stylemPrzekładane ciasto na zimno na
biszkopcie z
pistacjami,
budyniem,
śmietaną kremówką i
galaretką z
malinami. Całość oblana jest
polewą czekoladową i posypana posiekanymi
pistacjami. Dawno temu na wyjeździe odwiedziłam cukiernię, gdzie skosztowałam pysznego ciasta składającego się z dwóch mas – zielonej oraz kremowej z
czekoladą. Zaczęłam więc szperać w internecie w poszukiwaniu składników zielonej masy. To co znalazłam, to masa budyniowa, którą stosuje się również do ciasta o nazwie
shrek. Kolorowe ciasto przyciąga szczególnie uwagę dzieci, dlatego śmiało można przyrządzać je na urodziny bądź kinderbal.Zielone ciasto z
pistacjami skąpane w
czekoladzie na kremowej pierzynce

Składniki :
Biszkopt:4
jajka1 szklanka
mąki tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej mocnej esencji
herbaty1 łyżeczka
cukru wanilinowegoZielona warstwa budyniowa:3 budynie
śmietankowe900 ml zielonego
napoju typu Kubuś, Pysio bądź FrugoWarstwa śmietanowa:1
galaretka agrestowa400 ml
śmietany 30%1/2 szklanki wrzącej
wodyDodatkowo:1
galaretka malinowa1 szklanka zmiksowanych
malin (z pestkami bądź przetartych przez sitko)120 g solonych
pistacji w łupinkach (
pistacje należy wydrążyć z łupinek, opłukać i posiekać na drobno)forma do pieczenia: najlepiej prostokątna o wymiarach 32 x 23 cm, ja użyłam dużej patery o średnicy 25 cm.
Polewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekolady6 łyżek
śmietany 30%Sposób przygotowania:
Biszkopt :Całe
jajka ubić wraz z
cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.Do oddzielnego naczynia przesiać
mąkę tortową,
mąkę ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Suche składniki dodawać po jednej łyżce do ubitych
jajek stale mieszając na zmniejszonych obrotach miksera, aż do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej gładkiej masy.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać na nią ciasto. Piec w nagrzanym do temperatury 150°C piekarniku około 15 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze około 10 minut. Po upieczeniu zostawić
biszkopt w zamkniętym piekarniku na około 20 minut, następnie uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do całkowitego przestygnięcia.Wierzch
biszkoptu delikatnie ściąć nożem i nasączyć
herbatą wymieszaną z
cukrem wanilinowym.
Galaretka z musem
malinowym:
Galaretkę malinową rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej
wody, kiedy przestygnie dodać zmiksowane
maliny, wymieszać i odstawić do częściowego stężenia.Zielona warstwa budyniowa:1 szklankę soku wymieszać dokładnie z budyniami oraz z 1 łyżką
cukru.Pozostałą ilość soku zagotować. W momencie kiedy sok zacznie wrzeć dodać rozrobioną masę budyniową intensywnie mieszając, aż do momentu kiedy masa stanie się gęsta.Gorącą masę przełożyć na
biszkopt, wyrównać powierzchnię, przestudzić, po czym wstawić do lodówki.Kiedy
galaretka z musem
malinowym zacznie tężeć, przelać 1/2 jej ilości na zieloną warstwę budyniową. Całość posypać1/3 ilości posiekanych
pistacji. Wstawić do lodówki.Warstwa śmietanowa:
Galaretkę agrestową rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej
wody. Kiedy zacznie tężeć dodać ją do ubitej na sztywno
śmietany. Miksować razem przez chwilę, aż do połączenia się składników. Masę nałożyć na ciasto, po czym oblać pozostałą ilością tężejącej
galaretki.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę wraz ze
śmietaną przełożyć do rondla i podgrzewać od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się i uzyskania jednolitej masy. Następnie wierzch ciasta oblać polewą oraz udekorować posiekanymi
pistacjami. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

