ßßß
Składniki :Biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru1 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaDo nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej mocnej esencji herbaty1 łyżeczka cukru wanilinowegoZielona warstwa budyniowa:3 budynie śmietankowe900 ml zielonego napoju typu Kubuś, Pysio bądź FrugoWarstwa śmietanowa:1 galaretka agrestowa400 ml śmietany 30%1/2 szklanki wrzącej wodyDodatkowo:1 galaretka malinowa1 szklanka zmiksowanych malin (z pestkami bądź przetartych przez sitko)120 g solonych pistacji w łupinkach (pistacje należy wydrążyć z łupinek, opłukać i posiekać na drobno)forma do pieczenia: najlepiej prostokątna o wymiarach 32 x 23 cm, ja użyłam dużej patery o średnicy 25 cm.Polewa czekoladowa:100 g gorzkiej czekolady6 łyżek śmietany 30%Sposób przygotowania:Biszkopt :Całe jajka ubić wraz z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.Do oddzielnego naczynia przesiać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Suche składniki dodawać po jednej łyżce do ubitych jajek stale mieszając na zmniejszonych obrotach miksera, aż do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej gładkiej masy.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać na nią ciasto. Piec w nagrzanym do temperatury 150°C piekarniku około 15 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze około 10 minut. Po upieczeniu zostawić biszkopt w zamkniętym piekarniku na około 20 minut, następnie uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do całkowitego przestygnięcia.Wierzch biszkoptu delikatnie ściąć nożem i nasączyć herbatą wymieszaną z cukrem wanilinowym.Galaretka z musem malinowym:Galaretkę malinową rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, kiedy przestygnie dodać zmiksowane maliny, wymieszać i odstawić do częściowego stężenia.Zielona warstwa budyniowa:1 szklankę soku wymieszać dokładnie z budyniami oraz z 1 łyżką cukru.Pozostałą ilość soku zagotować. W momencie kiedy sok zacznie wrzeć dodać rozrobioną masę budyniową intensywnie mieszając, aż do momentu kiedy masa stanie się gęsta.Gorącą masę przełożyć na biszkopt, wyrównać powierzchnię, przestudzić, po czym wstawić do lodówki.Kiedy galaretka z musem malinowym zacznie tężeć, przelać 1/2 jej ilości na zieloną warstwę budyniową. Całość posypać1/3 ilości posiekanych pistacji. Wstawić do lodówki.Warstwa śmietanowa:Galaretkę agrestową rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody. Kiedy zacznie tężeć dodać ją do ubitej na sztywno śmietany. Miksować razem przez chwilę, aż do połączenia się składników. Masę nałożyć na ciasto, po czym oblać pozostałą ilością tężejącej galaretki.Polewa czekoladowa:Czekoladę wraz ze śmietaną przełożyć do rondla i podgrzewać od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się i uzyskania jednolitej masy. Następnie wierzch ciasta oblać polewą oraz udekorować posiekanymi pistacjami. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
